Uns 170 professionals del teatre de sala participen en la ronda de negocis celebrada a Girona

L’objectiu és afavorir la programació de companyies petites a diferents escenaris

Prop de 170 professionals del teatre de sala, entre programadors i companyies, han participat en la ronda de negocis organitzada aquest divendres al Teatre Municipal de Girona, amb l’objectiu d’afavorir la contractació i programació de companyies petites a diferents escenaris de Catalunya i l’Estat.

Aquesta és una de les propostes de la primera edició del Fira Terres, que ha impulsat l'Associació de Companyies de Teatre Professional de Catalunya (CIATRE) per impulsar les arts escèniques a Catalunya.

“Tenir un aparador i un punt de trobada per generar negoci era una reivindicació històrica del sector”, ha explicat la presidenta del CIATRE, Susana Lloret, que concreta que tota la fira s’ha programat amb aquesta intenció.

Una de les companyies que hi ha participat és Crea’t Productions de Cambrils (Baix Camp). El seu membre Dídac Sauret ha explicat que programen tota classe d’espectacles familiars, amb especial atenció en la música i la dansa. La companyia està començant i s’ha desplaçat fins a Girona per participar en aquesta primera edició del Fira Terres, que vol generar oportunitats pel teatre de sala. “Ens interessa fer arribar els nostres espectacles a més escenaris i hi hem volgut participar per poder arribar als programadors, que és molt difícil”, ha dit Sauret.

Cascai Teatre & Marcel Tomàs és una altra de les companyies que ha estat present en aquest ronda de contactes. La seva gerent, Susana Lloret, ha explicat que esperen sortir del Fira Terres "amb molta gira per fer". La seva ha estat, a més, una de les dotze companyies seleccionades (d’entre unes cent vint propostes) per portar un espectacle a aquesta primera edició del Fira Terres. Es tracta d'‘Un tal Shakespeare’, que es va poder veure dijous a la tarda al teatre de Salt (Gironès).

A més, Lloret és també la presidenta de l'Associació de Companyies de Teatre Professional de Catalunya (CIATRE). En aquest sentit, explica que han decidit liderar aquesta iniciativa perquè  “tenir un aparador i un punt de trobada per generar negoci era una reivindicació històrica del sector”. L’objectiu del Fira Terres és el d’afavorir la contractació i programació de companyies petites i mitjanes, amb menys visibilitat, a diferents escenaris de Catalunya i l’Estat. “A Catalunya hi ha molta producció teatral, però falta exposició perquè puguin veure’s en més sales”, ha concretat Lloret.

Un dels programadors que no s’ha volgut perdre la cita ha estat Fran Lahera del Teatre Auditori Sant Cugat (Vallès Occidental), que aquest matí ha tingut diverses reunions amb les companyies participants. Lahera considera que “és important ser-hi present per estar a prop de les companyies i conèixer els seus projectes”.  El programador no s’hi ha desplaçat buscant cap producció en concret ni amb un gènere al cap, sinó més aviat per “tenir contacte amb més companyies” i deixar-se sorprendre.

Fira Terres

En aquesta primera edició del Fira Terres, que se celebra a Girona del 23 al 26 de gener, hi participen prop de 170 professionals del teatre de sala, entre programadors i companyies. La presidenta del CIATRE, Susana Lloret, ha recalcat que Fira Terres ha nascut per dona resposta a una "demanda històrica del sector". Perquè així com a Catalunya ja existeixen altres mercats estratègics de dansa o teatre de carrer, el de sala encara estava orfe. Sobretot, per a les companyies petites i mitjanes.

La fira s’ha programat, sobretot, pensant en els professionals del món del teatre. A banda de les reunions llampec, el Fira Terres també acull un Banc de Recursos. Es tracta d’un seguit de presentacions, tant de projectes com d'entitats relacionades amb el sector, dirigides als professionals. Entre les quals, per exemple, n'hi haurà de teatre accessible. A més, també hi ha una sèrie d’àpats i activitats més lúdiques per “establir sinergies” entre els participants.

A banda, el Fira Terres ha programat també dotze espectacles oberts al públic i repartits als escenaris del Teatre Municipal de Girona, la sala La Planeta, els teatres de Bescanó i Salt i al centre d'arts escèniques El Canal. L’objectiu és que els mateixos programadors puguin veure també algunes obres i programar-les a altres espais.

Les activitats de Fira Terres es porten a terme en el marc del I Pla d'impuls del teatre de Catalunya 2023-2026. El pla consta de 23 mesures que, precisament, volen impulsar projectes de suport a la creació i a la difusió; millorar la generació de públics; impulsar la contractació; assegurar la formació i capacitació, o incentivar la recollida de dades i el coneixement. El pressupost d'aquesta primera Fira Terres se situa en 246.627 euros, que aporta íntegrament l'Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC).