Nova franja de protecció per evitar que els incendis arribin al Montgrí i voltants

S'ha crear un tallafoc de 3 quilòmetres de llargada i 30 metres d'amplada

Una nova eina s'ha sumat a la lluita contra el foc a la zona del Parc Natural del Montgrí. Es tracta d'una franja de protecció de 3 quilòmetres de llargada i 30 metres d'amplada que ha de servir com a tallafoc per frenar l'avanç de les flames fins al massís del Montgrí i, també, per facilitar l'accés dels bombers a la zona durant les tasques d'extinció. A més, la franja allunya els possibles incendis d'urbanitzacions de l'Escala molt properes al bosc.

"Tenim encara a la memòria l'incendi que l'any 2001 va arribar a les cases, això ha de servir perquè no es repeteixi", ha afirmat l'alcalde Estanis Puig. És una actuació feta per la Diputació de Girona i els ajuntament de l'Escala i Torroella de Montgrí.

Una zona de vegetació frondosa molt extensa que abasta poblacions de dues comarques i que, a més, té cases d'urbanitzacions molt a prop. Aquestes dues condicions són les que han fet marcar el Parc Natural del Montgrí sobre el mapa com un dels punts amb un risc més elevat d'incendi forestal. Per això, els ajuntaments de l'Escala (Alt Empordà) i el de Torroella de Montgrí (Baix Empordà) van posar fil a l'agulla per dissenyar un seguit d'actuacions per minimitzar el risc d'incendis.


Segons ha explicat l'alcalde de L'Escala, Estanis Puig, fa més d'un any que alcaldes, regidors i tècnics d'ambdós ajuntaments treballen estretament per aconseguir frenar la propagació de les flames en cas d'incendi. Amb la col·laboració de la Diputació de Girona, que ha creat el nou Servei d'Assistència als Ajuntaments per a la Prevenció d'Incendis en Camins i Franges Periurbanes, han pogut començar a crear una franja de protecció, que ha de jugar un paper fonamental en cas de foc.

La franja fa 3 quilòmetres de llargada i 30 d'amplada, i ocupa una superfície de 8,64 hectàrees. Amb el desbrossament, la poda i l'estessada de vegetació acompleixen un triple objectiu: frenar la propagació de les flames, aconseguir una zona de fàcil accés perquè els bombers puguin treballar millor en cas d'incendi i allunyar el foc de les cases de les urbanitzacions, que a l'Escala estan a tocar dels arbres.

El vicepresident de la Diputació de Girona Miquel Calm, l'alcalde de L'Escala Estanis Puig i l'alcalde de Torroella de Montgrí Jordi Cordon han recordat que l'any 2001 un incendi que va afectar a la zona va arribar a les cases. Per això, consideren que és "fonamental" situar aquesta superfície com a perímetre de protecció prioritària per a la prevenció d'incendis forestals.

Les actuacions estaran enllestides d'aquí a un mes i costen 13.728,96 euros, finançats gairebé íntegrament per la Diputació de Girona. De fet, l'ens supramunicipal té una partida de 290.000 euros destinada íntegrament a ajudar els ajuntaments a segar els laterals dels camins, arranjar ferms i crear franges de protecció periurbana.

El tècnic Albert Albertí ha explicat que els troncs que es talin es destinaran a fer mobles, tot i que són de pi blanc i no és especialment valuós. La resta de brancam o de fustes que no es puguin aprofitar per a mobiliari, es trituraran i serviran per a biomassa.