Torroella de Montgrí esdevé epicentre de la salut vascular amb el projecte Sherpa Project 2017

L'esdeveniment va reunir més de 400 persones

Torroella de Montgrí (Baix Empordà) va acollir aquest dissabte 18 de gener una Jornada Solidària per la Salut Vascular, convertint-se en un punt de trobada per a la ciència, l’art, la medicina i l’alpinisme. L’esdeveniment, que va reunir més de 400 persones, va tenir com a eix central la presentació del documental científic “Un viatge al límit de l’adaptació humana”, que narra el desenvolupament del Sherpa Project 2017, un estudi pioner internacionalment.

Aquest projecte, liderat pel doctor José Manuel Soria i la doctora Emma Roca, es va desenvolupar durant l’expedició de l’alpinista Ferran Latorre a l’Everest l’any 2017. Per primera vegada, es va traslladar el laboratori a un entorn natural extrem, estudiant l’adaptació a la hipòxia, la manca d’oxigen, en muntanyencs occidentals i xerpes nepalesos. Entre els participants, cinc empordanesos van ser clau en la recerca, sotmetent-se a proves mèdiques abans, durant i després de l’expedició per analitzar els efectes cardiopulmonars, biològics i genètics en condicions d’altitud extrema.

L’Auditori Espai Ter va ser l’escenari d’aquesta presentació, on el doctor José Manuel Soria, cap de la Unitat de Malalties Complexes de l’Institut de Recerca de l’Hospital de Sant Pau de Barcelona, va revelar els primers resultats de l’estudi. “Hem descobert un micro-RNA que els excursionistes van desenvolupar al camp base de l’Everest i que regula els gens implicats en la manca d’oxigen”, va explicar. Aquesta troballa podria tenir un impacte significatiu en el tractament de malalties respiratòries i cardiovasculars cròniques, obrint la porta a nous fàrmacs que potenciïn la captació d’oxigen.

A més de la projecció del documental, Torroella de Montgrí es va bolcar en l’organització d’activitats paral·leles, com conferències i actes dedicats a la prevenció de la trombosi venosa. La jornada va ser impulsada per Xavier Santos, cooperant de l’associació ActivaTT per la Salut, una entitat sense ànim de lucre que destina recursos a la recerca de malalties vasculars. Els fons recaptats es destinaran íntegrament a aquesta causa.

“Hem obert portes interessants per avaluar malalties cardiovasculars i respiratòries”, va concloure el doctor Soria, subratllant l’impacte positiu que el projecte podria tenir en la salut pública.