'Els folls de Shakespeare' arriba actualitzada al Temporada Alta

L'obra, una comèdia a dues veus, s'estrena aquest cap de setmana al Teatre de Salt

Donar vida a l'univers dels folls de Shakespeare, subvertir-los i apropar-los a l'actualitat amb altes dosis d'humor absurd. Aquest és el punt de partida de l'obra còmica 'Els folls de Shakespeare', que el festival Temporada Alta estrena aquest proper cap de setmana al Teatre de Salt (Gironès). Damunt l'escenari, Xicu Masó i Carles Martínez estripen els millors fragments còmics del dramaturg anglès, se'n burlen del poder, de tot allò establert i fins i tot del mateix públic.

L'humor dels folls, els bufons pagats per la cort, es mescla amb la realitat i dóna carta blanca als dos actors per cantar les veritats al públic, que com els reis d'abans, ara són els qui han pagat per veure'ls fer el seu ofici. La idea de portar els folls de Shakespeare damunt l'escenari planava des de feia temps al Temporada Alta. El seu director, Salvador Sunyer, ja va rebre'n la proposta per part de Quim Masó, i ara és el seu germà Xicu qui l'ha duta a escena. El mateix actor gironí ha estat qui ha escollit l'equip que ha fet possible que l'obra agafi forma i cos.

Els dramaturgs Marc Rosich i Llàtzer Garcia en signen el text, i Miquel Gorriz la direcció. Inicialment, 'Els folls de Shakespeare' es va concebre com un monòleg, però ben aviat ja es va veure que la peça funcionava millor a dues veus, i aquí va ser on va entrar en escena Carles Martínez.

En síntesi, aquesta obra, de poc més d'una hora de durada, dóna vida a l'univers dels folls -els bufons de la cort- que el dramaturg anglès va fer aparèixer a 'Nit de reis', 'Hamlet' o 'El rei Lear'. Però com explica el mateix Xicu Masó, de cap manera s'ha de veure l'espectacle com "una antologia amb sentit museístic d'aquests personatges".

I és que, de fet, la peça va més enllà. Partint dels millors fragments còmics del dramaturg anglès, 'Els folls de Shakespeare' els estripa i els trasllada a l'actualitat. "Allò que fem és aprofitar la carta blanca que tenien els folls per cantar la canya i fer sortir les veritats incòmodes", explica Masó. Per això, aquí, els dos actors es burlen damunt l'escenari del poder, de tot allò establert i també del mateix públic, que és qui ha pagat per veure'ls i qui, en cert manera, els fa portar el seu ofici de folls damunt l'escenari.

Shakespeare, Marx i Monty Phyton

Els dos dramaturgs s'han fet contrapès l'un amb l'altre per escriure aquesta particular follia, que no només beu de Shakespeare, sinó també d'altres fonts, "com els Germans Marx o els Monty Phyton", explica Marc Rosich. "Hem jugat amb el món de l'humor absurd, improvisant i transgredint", concreten els dos dramaturgs. I hi afegeixen: "En certa manera, el foll és aquell qui fa de mirall dels defectes per la persona per a la qual treballa".

El resultat, que es podrà veure aquest divendres i dissabte a Salt, és un recital d'ironies que promet desmuntar tot el règim d'allò políticament correcte. "És una obra, a més, que no està tancada, i que més enllà del 5 d'octubre ens permetrà seguir treballant amb aquest humor dels folls i traslladar-lo a la realitat," concreta el director, Miquel Gorriz.

'Els folls de Shakespeare' s'estrenarà a les nou del vespre del proper divendres 4 d'octubre, un dia després que el Temporada Alta aixequi el teló. Se'n farà una segona funció l'endemà, també a les nou del vespre.