Un projecte al Trueta busca reduir els casos de pancreatitis amb una cànula bioabsorbible

Aquesta permet fer més segures i eficients les proves endoscòpiques

L’estada d’un equip d’innovació a l’Hospital Josep Trueta de Girona ha culminat amb el disseny d’una cànula bioabsorbible destinada a reduir els casos de pancreatitis provocats per les proves CPRE (colangiopancreaticografia retrògrada endoscòpica). Aquest dispositiu, que millorarà la seguretat i l’eficiència d’aquestes intervencions endoscòpiques, és el resultat d’un projecte elaborat pels participants del programa d·HEALTH Barcelona Part Time de Biocat, un dels més prestigiosos en innovació en salut a Europa.

El projecte va sorgir després d’una immersió clínica realitzada el maig del 2024 a la Unitat d’Endoscòpia Digestiva del Trueta, on es van observar les proves CPRE que es duen a terme per tractar patologies dels conductes biliars i del pàncrees. Aquestes intervencions poden tenir com a efecte secundari una pancreatitis en un 4% a 6% dels casos, segons dades del centre. Durant el 2024, es van realitzar 512 CPRE al Trueta, una xifra semblant a les 522 del 2023.

Amb un enfocament pluridisciplinari que inclou la formació en medicina (Montserrat Arzoz), enginyeria (Aniol Bosch i Antonio Guerra) i innovació i màrqueting (Ricart Lluís), l’equip va detectar fins a 100 necessitats clíniques durant la seva estada al centre. Després d’un procés de selecció, es van centrar en el desenvolupament d’una cànula bioabsorbible amb propietats anatòmiques per disminuir el risc de complicacions posteriors a les proves CPRE.

Innovació amb segell gironí

Aquest dispositiu és el resultat de vuit mesos de treball en el marc del programa d·HEALTH, impulsat per Biocat, que coordina el sector de les ciències de la vida i la salut a Catalunya. El projecte va ser presentat en l’acte de graduació del programa, al costat de cinc iniciatives més desenvolupades per altres equips. Aquesta edició del programa ha estat la primera en què ha participat un centre de fora de la demarcació de Barcelona, gràcies a la col·laboració de la Unitat d’Innovació ICS-IAS.

Properes passes per al desenvolupament del dispositiu

L’equip ara centrarà els esforços en la transferència del projecte cap al sector productiu, comptant amb el suport de la Unitat d’Innovació ICS-IAS. Aquesta unitat, creada fa un any, té com a objectiu potenciar el paper dels centres sanitaris com a generadors d’idees de valor i fomentar-ne la transformació en tecnologies o serveis aplicables.

El projecte també reforça el paper del Trueta com a centre de referència en innovació sanitària i obre la porta a noves col·laboracions en el desenvolupament de tecnologies mèdiques que millorin l’atenció als pacients.