La Generalitat engega el procés de protecció del claustre de Palamós

El Govern resta a l'espera del segon estudi d'autenticitat

El claustre de Palamós (Baix Empordà) disposarà en breu de protecció administrativa de la Generalitat de Catalunya, que preservarà el conjunt per la via de la catalogació. El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha encarregat al departament de Patrimoni Cultural que inici aquest procés per evitar, per exemple, que una part o la totalitat del claustre pugui sortir del país "si fos el cas", i per fixar un règim de visites al conjunt patrimonial.

Es tracta d'una protecció "al nivell més elemental", que es farà mentre la Generalitat espera el segon dictamen sobre l'autenticitat del claustre, encarregat pel departament el passat mes d'agost al catedràtic i exdirector general de Patrimoni Eduard Carbonell.

Sobre la resolució definitiva del segon dictamen tècnic -que fou encarregat després que informacions independents donessin credibilitat a la possible autenticitat del conjunt-, Ferran Mascarell no ha volgut avançar en quin sentit avança, i ha subratllat la importància de saber "de què estem parlant" amb el claustre de Palamós.

Pel conseller, la "intrahistòria" d'aquest conjunt monumental és tan complexa que hores d'ara encara no es pot "descartar ni donar res per suposat".

En qualsevol cas, i a l'espera que s'avalüi definitivament l'autenticitat del claustre d'estil romànic que hi ha a la finca del Mas del Vent de Palamós (Baix Empordà), el conjunt quedarà protegit, de facto, per la catalogació prèvia que ara formalitzarà la Generalitat.