La Generalitat encarrega un segon estudi sobre l'autenticitat del claustre de Palamós

L'encarregat d'elaborar el dictamen serà Eduard Carbonell

La Generalitat ha fet marxa enrere i ha encarregat un segon estudi que avaluï l'autenticitat del claustre d'estil romànic que hi ha a la finca del Mas del Vent de Palamós (Baix Empordà). El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha pres la decisió després que en els darrers mesos hagin aparegut noves informacions que apuntarien que el conjunt és autèntic.

L'encarregat d'elaborar el nou dictamen independent serà el catedràtic d'Història de l'Art Eduard Carbonell, antic director del MNAC i exdirector general de Patrimoni.

En paral·lel, la conselleria ha engegat el procés per protegir el claustre. Iniciar aquests tràmits ja suposa, de facto, preservar el conjunt abans no arribi la resolució definitiva. Ara fa un any, i després de setmanes de polèmica, un informe esmicolava el somni romànic que envoltava el claustre descobert a l'interior de la finca del Mas del Vent de Palamós. El document concloïa que el conjunt (que s'havia arribat a vincular amb monestirs de Burgos, Segòvia i -fins i tot- Ripoll) no era autèntic, sinó una recreació del segle XX amb algunes peces antigues.

(Visualitza el vídeo al web)

 

Les conclusions d'aquell dictamen van portar la Generalitat a no protegir-lo, i a demanar a l'Ajuntament de Palamós que, en tot cas, fos ell qui el declarés Bé Cultural d'Interès Local (BCIL). Ara, però, la situació ha fet un tomb. El mateix conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha encarregat a la Direcció General de Patrimoni que obri el procés per preservar-lo.

El titular de Cultura ha pres aquesta decisió després que, en els darrers mesos, s'hagin conegut "noves informacions" i indicis -com expliquen des de la conselleria- que portarien a pensar que el claustre és autèntic, i que en situen la construcció a la Salamanca del segle XII. A més, abans de fer marxa enrere, Mascarell també ha tingut en compte l'opinió de l'historiador de la UdG Gerardo Boto, amb qui s'ha reunit personalment.


Precisament, Boto va ser qui va destapar tota la polèmica que ha envoltat el claustre, després de veure'n una fotografia en un revista d'arquitectura i disseny francesa. Després d'escoltar els seus arguments -Boto és un ferm defensor de l'autenticitat del conjunt- el conseller de Cultura ha decidit encarregat un segon dictamen, que haurà de clarificar si el claustre és o no una joia de l'edat mitjana.

Aquest document, "independent i inqüestionable" -apunten fonts de la conselleria-, el farà el catedràtic d'Història de l'Art Eduard Carbonell. Expert en patrimoni cultural i museologia, Carbonell és també exdirector del MNAC i de la Direcció General de Patrimoni de la Generalitat.

Iniciar-ne la protecció

Les conclusions d'aquest informe serviran perquè la Generalitat prengui una decisió final al voltant del claustre del Mas del Vent. De moment, però, i en espera d'allò que determini el dictamen, el conseller de Cultura ja ha fet un segon encàrrec, en aquest cas a Patrimoni, a qui ha demanat iniciar el procés de protecció del conjunt que es troba a la finca privada de Palamós.

L'inici dels tràmits ja suposa, de facto, la preservació del claustre. I obliga els propietaris de la finca a permetre'n l'accés dels experts i estudiosos que n'han d'avaluar la pedra. En cas que el Departament porti la protecció fins al final, el conjunt podria ser declarat Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN). Si finalment, en funció d'allò que dictaminin els experts, tot es deixa com està ara, la protecció decaurà.

L'Ajuntament, a l'espera

La decisió del Departament de Cultura arriba després que l'Ajuntament de Palamós, per la seva banda, ja iniciés els tràmits per protegir el claustre a nivell local. D'ençà del mes d'agost de l'any passat, un cop es va donar a conèixer el primer dictamen, el consistori s'ha reunit amb la propietat de la finca, amb el professor Boto i amb representants de la Generalitat per decidir quin camí calia seguir.


Precisament, la comissió municipal de Patrimoni s'havia de reunir a finals d'estiu (segurament, a principis de setembre) per decidir si el claustre es declarava o no Bé Cultural d'Interès Local (BCIL). Fins i tot, com expliquen des de l'ajuntament, s'havia posat damunt la taula la possibilitat de signar un conveni amb el propietari del Mas del Vent, el suís Kurt Engelhorn, per permetre l'accés de visitants al claustre (per exemple, obrint-lo al públic un cop al mes o bé cada trimestre).

Ara, però, i davant la decisió que ha pres la conselleria de Cultura, l'Ajuntament de Palamós ha congelat el procés i resta a l'espera del què decideixi la Generalitat. En cas que el claustre fos declarat BCIN, passaria a engruixir la llista dels 2.248 monuments i béns repartits arreu de Catalunya que ja disposen d'aquesta figura de protecció.

Des del 1959 a Palamós

El claustre del Mas del Vent està instal·lat a la finca de Palamós des del 1959, com ho corroboren fotografies que es troben a l'Arxiu Municipal i que en recullen el moment del muntatge. Segons va explicar la propietat de la finca, el conjunt d'estil romànic el va comprar un particular d'origen alemany per un milió de les antigues pessetes el 23 de juliol de 1958 a Madrid, on es trobava desmuntat en un magatzem. Així ho il·lustra el contracte de compravenda que els propietaris del Mas del Vent encara preserven. Des del 1959, però, no ha estat catalogat com a patrimoni cultural ni protegit.