Les peixateries gironines sota mínims per la vaga de pescadors

Alerten que és "inviable" tenir producte de proximitat amb la reducció dels dies de pesca

La vaga de pescadors, que es duu a terme aquest dilluns i dimarts en protesta contra la nova proposta de Brussel·les que limita la pesca d’arrossegament a 28 dies anuals, ha deixat les peixateries de Girona amb els taulells pràcticament buits. En concret, algunes parades del Mercat del Lleó han decidit tancar per solidaritat amb el col·lectiu pesquer, mentre que d’altres han optat per obrir amb productes provinents de llotges del sud de França o Tarragona.

Josep Comas, propietari d’una parada gironina, explicava que malgrat haver obert, les vendes seran escasses, ja que “el client gironí vol peix d’aquí i del dia”. Comas ha assegurat que treballarà per “complir l’expedient” i confia que a finals de setmana “torni la normalitat”.

Malgrat això, defineix com a “inviable” una normativa que només permeti pescar 28 dies anuals i alerta que s’ha d’arribar a un acord amb urgència.

Impacte generalitzat a la costa catalana

La vaga també ha afectat les peixateries d’altres localitats catalanes, com Tarragona i Barcelona. A la capital tarragonina, Maria Caparrós, copropietària de Peix Tinet, va destacar que la proposta europea amenaça l’essència del Mercat de Tarragona, conegut pel peix de proximitat. Per la seva banda, Encarna Sánchez, de la Peixateria Encarna, es va mostrar molt preocupada, afirmant que és impossible mantenir una empresa amb només 28 dies de feina a l’any i que això suposaria la mort del sector pesquer local.

A Barcelona, peixateries del Mercat del Ninot, com Peixateria Ribera, han hagut d’optar per productes del Cantàbric o l’Atlàntic per compensar la manca de peix del Mediterrani. Sandra Serrano, encarregada d’aquesta parada, lamentava que les restriccions europees no són ni “lògiques ni coherents” i que tindran un impacte directe en els pescadors, els peixaters i, finalment, els consumidors, que es veuran afectats per una pujada de preus.

La proposta de Brussel·les, en el punt de mira

La Comissió Europea pretén reduir dràsticament els dies de pesca al Mediterrani per preservar els recursos marins. Si fins ara es permetia una mitjana de 130 dies anuals, la proposta actual implica una retallada del 79% a l’estat espanyol. Pescadors i peixaters coincideixen a qualificar aquesta mesura de “desmesurada” i han expressat la seva preocupació per les conseqüències econòmiques i socials que comportaria, especialment en zones costaneres que viuen del sector.

Amb la possibilitat que Espanya, França i Itàlia exerceixin el dret de veto, la incertesa plana sobre un sector que tem perdre la seva viabilitat. A Palamós i Roses, principals ports pesquers gironins, el suport als pescadors és contundent. El vicepresident de la confraria de Palamós, Francesc Benaiges, afirmava que una limitació tan severa “és com si prohibissin la pesca d’arrossegament” i demanava que les quotes es fixin per territoris per reflectir la realitat local.

Mentre les negociacions segueixen, els mercats catalans s’enfronten a una situació crítica que pot derivar en un augment de preus i en la desaparició del peix fresc de proximitat.