El TSJC reconeix el dret d’un funcionari de Palamós a cobrar plusos durant vacances i pagues extres

La resolució fa referència a un període de quatre anys que haurà de ser abonat

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha dictat una sentència a favor d’un funcionari de l’Ajuntament de Palamós (Baix Empordà), delegat de CSIF, reconeixent el seu dret a percebre els plusos de nocturnitat, festivitat i tornicitat durant els períodes de vacances i en les pagues extraordinàries.

La resolució afecta el període comprès entre el 16 de novembre de 2016 i el 16 de novembre de 2020, i obliga l’administració a abonar els interessos legals fins a la data de pagament efectiu.

Des de CSIF han valorat positivament la sentència, destacant que aquesta reafirma que els plusos de nocturnitat i festivitat formen part del complement específic dels treballadors públics. Segons el sindicat, aquests han de ser abonats no només durant les jornades laborals, sinó també en vacances, permisos retribuïts i pagues extres.

No obstant això, critiquen que molts ajuntaments segueixin aplicant criteris recollits al “Manual de Relacions de Treball” de la Diputació de Barcelona, el qual, segons CSIF, classifica erròniament aquests conceptes com a “plusos” en lloc de considerar-los com a part del complement específic. Aquesta interpretació, avalada per sindicats com UGT i CCOO, ha portat a la denegació de drets i a litigis judicials per part dels treballadors afectats.

CSIF demana una reforma urgent del manual

El sindicat exigeix a la Diputació de Barcelona i als sindicats UGT i CCOO una revisió urgent del manual, al·legant que la jurisprudència estableix clarament l’obligació d’abonar aquests complements. Consideren que aquesta sentència podria ser la primera d’una sèrie que abordi aquesta problemàtica a altres municipis, assegurant que els drets dels empleats públics siguin respectats.

Crítiques a l’Ajuntament de Palamós

CSIF també ha criticat durament l’Ajuntament de Palamós, acusant-lo de prioritzar interpretacions desfavorables per als treballadors i de faltar al diàleg amb els empleats. “El diàleg i la negociació continuen brillant per la seva absència en aquesta administració”, ha afirmat el sindicat, tot destacant que aquest cas se suma a “desenes d’ocasions” en què els treballadors han hagut de recórrer als tribunals per fer valer els seus drets.

Amb aquesta sentència, CSIF espera que l’Ajuntament rectifiqui la seva postura i garanteixi els drets reconeguts als seus empleats públics.