L’associació animalista Lex Ànima ha presentat una denúncia a la Fiscalia de Girona per investigar l’augment sobtat de desaparicions de gossos de raça Border Collie a les comarques gironines durant el darrer mes. Aquestes desaparicions, segons l’entitat, podrien estar vinculades a una xarxa criminal dedicada al robatori i tràfic d’animals amb finalitats de cria il·legal.
La denúncia es va formalitzar després que el cas del robatori d’en Lucky, un Border Collie a Navata l’11 de novembre, evidenciés un patró recurrent: sis gossos més de la mateixa raça han desaparegut en municipis com Caldes de Malavella, Besalú i Riumors.
Alguns han estat retornats als propietaris després d’avisos telefònics, mentre que d’altres han estat trobats en mal estat, un fet que reforça la sospita d’una operació organitzada.
Possible cria il·legal i inacció policial
Segons Lex Ànima, els responsables podrien estar buscant gossos Border Collie per encreuar-los amb American Pitbulls i obtenir exemplars de la modalitat “Bullygame”, molt promocionada en determinats cercles a les xarxes socials. Els comptes sospitosos han estat inclosos a la denúncia presentada a la Fiscalia.
L’associació també critica la manca d’actuació dels Mossos d’Esquadra, malgrat que el robatori d’en Lucky va quedar enregistrat per càmeres de seguretat, identificant la matrícula d’una furgoneta implicada i un dels ocupants. Aquesta mateixa furgoneta va ser vista posteriorment en una finca de Banyoles.
Expansió de les investigacions
A més de les desaparicions a Girona, Lex Ànima ha recollit informació sobre cinc casos més al Gironès, Berguedà, Vallès Oriental, Vallès Occidental i Alt Camp, tot i que encara es desconeix si són fortuïtes o formen part del mateix patró.
Magda Pujol, portaveu de Lex Ànima, fa una crida pública per identificar més casos similars: “Estem davant d’un problema greu que podria estar vinculat a una xarxa delictiva. Demanem col·laboració ciutadana per ajudar a localitzar aquests gossos i posar fi a aquestes pràctiques.”
L’associació també anima a denunciar qualsevol sospita i a col·laborar amb informació que pugui ser rellevant per a les autoritats. Aquesta situació posa de manifest la necessitat de reforçar la vigilància i la protecció dels animals de companyia a tot el territori.