La IV Gala Benèfica Albert Sidrach recapta a Peralada 40.000 euros per investigar el sarcoma d’Ewing

L’import es lliurarà a l’hospital de Sant Joan de Déu

La IV Gala Benèfica de l’Associació Albert Sidrach, celebrada dissabte a la nit al castell de Peralada (Alt Empordà), ha recaptat 40.000 euros, sent la xifra més alta de totes les edicions. Sora el lema "Jo soc tu", la gala destina els beneficis a la investigació del sarcoma d’Ewing, un tipus de càncer molt poc freqüent.

El periodista Abraham Orriols va ser l’encarregat de presentar la gala, que va comptar amb diverses actuacions musicals i amb una “taula zero”, per a les persones que van voler fer-hi aportacions, però que no hi podien assistir. Presencialment, hi van assistir prop de 500 persones. L’import recaptat es lliurarà a l’hospital de Sant Joan de Déu les pròximes setmanes.

L’esdeveniment l’organitza la família de l’Albert Sidrach, un jove que va morir a causa d’aquesta malaltia i que va demanar que amb la seva mort no s’acabés la recerca contra aquest tipus de càncer. La quantitat s’ha incrementat edició rere edició. L’any 2019 van ser 22.000 euros, l’any 2022 en van ser 30.000 i l’any passat es van recaptar 33.000 euros; tenint en compte que els dos anys de la pandèmia no es va poder celebrar. Enguany, s’ha tornat a batre el el rècord, arribant als 40.000 euros.

La presidenta de l’associació i mare de l’Albert Sidrach, Laura Díaz, es va mostrar emocionada per la gran resposta a la gala, tant per part del públic com de les empreses col·laboradores, que han augmentat any rere any. Un dels moments més emotius es va viure durant la conversa que van mantenir el doctor Jaume Mora, director científic del servei d’oncologia i hematologia d’aquest hospital de Sant Joan de Déu, amb Maria Bassegoda, que va sobreviure a la malaltia i va explicar el seu testimoni. Tots dos van posar de manifest la importància que té la recerca i la gran feina que es fa en aquest hospital de referència.

L’acte va comptar amb la presència de diverses autoritats institucionals, que van adreçar algunes paraules al públic. El president de Parlament de Catalunya, Josep Rull, es va mostrar “impressionat i emocionat” pels testimonis de la família i dels supervivents de la malaltia i va afirmar: “Pels que hi venim per primera vegada, puc dir que en sortim carregats de les millors emocions, amb tones d’humanitat; és impossible que no ens hagin sacsejat internament”. A més, va assegurar que actes com aquest són un “orgull de país”.

Per la seva banda, el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, va posar en valor la feina de l’associació i la família de l’Albert Sidrach, així com “el coratge i valentia” que han demostrat al llarg dels anys. El portaveu de l’associació, Oriol Real, va dir: “Estem molt contents i molt satisfets per la resposta que hem trobat, no només a nivell de donatius, sinó per l’escalf i el suport que la família ha rebut per part de tothom i que ens empeny a tirar endavant l’associació i la gala que fem cada any”.

Actuacions

La IV Gala Benèfica va comptar amb un cartell artístic, creat i dirigit per l’empresa manresana Nòmades. Ho van actuar Suu, Coyote Dax, Lluís Sánchez Sitjà, la Coral Polifònica de Peralada i d’Anna Roig. Natxo Tarrés i Roger Farré, membres de Gossos que han format també el duet artístic Humana, van presentar el tema “Jo soc tu”.

La nit també va incloure la participació de María Jesús Grados, coneguda amb el nom artístic de “María Jesús y su acordeón”, en la que va ser la seva primera actuació pública des del greu accident de trànsit que va patir a Benidorm a principis de setembre. I es va comptar amb l’actuació de l’humorista Gerard Jofre, “Re-Eugenio” i un show a càrrec del Gran Germán i Carles Pérez.

Sarcoma d’Ewing

El sarcoma d’Ewing és un tumor constituït per cèl·lules canceroses que es desenvolupa en el teixit ossi i teixits tous. Afecta amb més freqüència la pelvis, el tòrax, el fèmur, la tíbia, les vèrtebres i l’húmer. Pot aparèixer entre els 5 i els 30 anys, sobretot entre els 12 i 18 anys. La seva incidència a Espanya és d’un cas per cada milió d’habitants per any.

Quan el sarcoma d’Ewing es detecta de manera precoç les probabilitats que es resolgui satisfactòriament són més elevades. Tanmateix, el seu pronòstic empitjora quan es desenvolupa metàstasi. El fet que sigui considerada una malaltia minoritària provoca que la recerca específica no sigui prioritària i, per tant, no hi ha tractaments prou eficaços.

L’Albert Sidrach va contraure aquest tipus de càncer quan tenia 17 anys. La família el descriu com “un jove alegre i sociable”. Després de 13 mesos de lluita contra el sarcoma d’Ewing, el càncer va acabar amb la seva vida. Abans, però, l’Abert va demanar a la seva família i als seus amics que continuessin la seva lluita encara que ell ja no hi fos. Aquesta petició va ser l’origen de l’associació que porta el seu nom i que recapta fons per a la recerca mèdica contra el càncer, dona suport a les famílies afectades i promou la conscienciació social.