Fa uns dies, l'Ajuntament de Girona i l'ICF van signar el conveni per al nou fons llavor, que avui s'ha presentat oficialment a la Cambra de Comerç. És un projecte pioner tant a Catalunya com a l'Estat, perquè l'ICF i un ajuntament van a l'uníson a l'hora d'impulsar la innovació en start-ups, i que està dotat amb 5 milions d'euros (MEUR) al llarg de quatre anys.
D'aquesta quantitat, cada any l'Institut hi aportarà 900.000 euros. I l'Ajuntament de Girona, 350.000 euros més. Es destinaran a finançar projectes d'innovació impulsats per empreses joves, tant de la ciutat com del seu entorn d'influència. El ventall de sectors inclou tant noves tecnologies, indústria digital, ciències de la salut, biotecnologia, agroalimentació, comerç i turisme, transició energètica, cicle de l'aigua o atenció a l'envelliment, entre d'altres.
Les empreses que s'acullin al nou fons llavor podran demanar crèdits d'entre 100.000 i 300.000 euros, que atorgarà l'ICF i que hauran de retornar en sis anys (amb un de carència). A més, l'interès que hauran de pagar serà baix. S'ha fixat en l'euríbor +1,5%. "És una xifra molt per sota de la que ofereix el mercat, i precisament aquest és un dels principals avantatges", destaca el tinent d'alcaldia i regidor de Talent, Innovació, Salut i Comunitat, Xavier Aldeguer.
"A més, són diners que estan focalitzats a la ciutat, a diferència de quan es va a un banc, i pensats per estimular la innovació", precisa. Aldeguer també ha destacat que, durant el procés, l'Ajuntament de Girona "acompanyarà" les start-ups. "Són recursos destinats a aconseguir que les nostres empreses no es quedin a mig camí, en el marc d'un projecte que impulsa el potencial innovador de la ciutat", ha afegit.
"Més fortes i competitives"
"Si volem una Girona amb una economia forta, hem de potenciar la innovació sí o sí", ha subratllat la vicealcaldessa i regidora de Promoció Econòmica. "Gràcies a aquest fons llavor, que cada any destinarà 1,25 milions a fomentar la innovació, tindrem empreses més fortes i competitives", ha posat en relleu Gemma Geis.
La vicealcaldessa ha afirmat que, a través d'aquest projecte pioner, s'incrementarà l'ecosistema d'start-ups a la ciutat i a la seva rodalia i, al mateix temps, es donarà "resposta a la demanda de finançament" que fan moltes de les firmes emergents.
"Autèntic lideratge"
El president de la Cambra de Comerç, Jaume Fàbrega, ha posat en relleu que el naixement del nou fons llavor és "la manifestació d'un autèntic lideratge i d'un canvi", perquè suposa la implicació decidida de l'ajuntament a l'hora d'acompanyar les empreses joves. De fet, el president ha recordat que el sector de les start-ups és, precisament, un dels més necessitats de finançament.
"Durant aquest any, des de la Cambra hem fet onze formacions per a empresaris que munten els seus negocis, cosa que equival a un centenar d'empreses", ha precisat Fàbrega (tenint en compte, també, que en aquest cas es parla de tota la demarcació). "Moltes vegades es queixen que no tenen accés a finançament; per tant, el fons llavor és una bona eina que impulsarà la innovació a Girona i a la seva àrea d'influència", ha conclòs.