Ateses 578 gironines víctimes de violència masclista en el primer semestre de 2024

Front comú d'institucions per eradicar les agressions a la via pública

Els Serveis d'Atenció Especialitzada (SIE) de les comarques gironines han atès 578 dones per casos de violència masclista en la primera meitat del 2024. Així ho ha anunciat el delegat del Govern a Girona, Xavier Guinart, en l'acte institucional d'aquest dilluns per commemorar el Dia per la Eliminació de la Violència contra les Dones.

L'acte s'ha fet conjuntament amb la Diputació de Girona i l'Ajuntament en què s'ha aprofitat per incidir en la importància d'eliminar les agressions que tenen lloc a l'espai públic i el paper que tenen les administracions locals com a porta d'entrada de les víctimes. Una de les vies per aconseguir-ho és una guia interactiva que ha fet la Diputació per a tots els ajuntaments.

Les usuàries de la fundació han posat l'accent en les violències que tenen lloc a l'espai públic i el paper que tenen els ajuntaments per preservar la seguretat de les dones en diversos àmbits. En primer lloc perquè són l'administració més propera a la ciutadania, però també perquè habitualment són la porta d'entrada de les víctimes als circuits d'atenció i també són les responsables de preservar la seguretat en espais públics.

Però el manifest també ha remarcat la importància que la ciutadania es converteixi en "agents de canvi" i per això interpel·la a tothom a aturar qualsevol situació de violència envers les dones. Per altra banda, el manifest aprofita per reclamar la importància de prevenir aquestes violències a partir de tallers amb infants i adolescents. Les tres administracions també s'alien per tirar endavant tallers de masculinitat que treballin per eliminar conductes irrespectuoses amb les dones.

En l'acte institucional, el delegat del Govern a Girona ha detallat que enguany entre el gener i el juliol els Serveis d'Intervenció Especialitzada de la demarcació de Girona ha atés 558 casos de violència masclista. També els punts de trobada han assignat 32 cases a víctimes d'aquesta violència i el telèfon de prevenció de violències masclistes (900 900 120) ha rebut 358 trucades en la primera meitat de l'any i els SIAD de les comarques han atès 2.138 dones.

Per la seva banda, la regidora d'Igualtat i Justícia Social, Amy Sabaly, ha recordat que el consistori treballa en un reforç del punt lila diürn i també nocturn i han reforçat els habitatges per casos d'emergència en violència envers les dones. A més, Sabaly demana un "canvi de paradigma" en la societat per revertir les dades d'aquest 2024 de crims masclistes. Per això demana la implicació de tota la societat en la lluita contra la violència masclista.

L'acte també ha servit per presentar una eina feta per la Diputació de Girona que va posar en funcionament al juny. Es tracta d'una guia interactiva per a tots els municipis que els orienta per prendre accions i convertir els municipis en territoris lliures de violències masclistes. Un dels reptes que tenia la diputació era convertir aquesta eina en un document útil per a grans ciutats però també per a micro pobles. En aquesta guia s'hi recullen accions que es poden fer en diferents nivells per millorar la seguretat de les dones i garantir una "equitat territorial" per preservar els drets de les dones.