La Fundació Salut Empordà crea un equip de referents en violències masclistes

Inclou una infermera, una llevadora i una treballadora social

Amb motiu del Dia Internacional per a l’Erradicació de les Violències Masclistes, la Fundació Salut Empordà (FSE) ha presentat la creació d’un equip multidisciplinari de referència per abordar aquestes situacions a l’Hospital de Figueres.

L’equip està format per Mireia Feixas, infermera del Servei d’Urgències; Maria Martínez, coordinadora de l’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR); i Sandra Devesa, coordinadora de la Unitat de Treball Social. Aquesta iniciativa forma part de l’actualització del Protocol per a l’Abordatge de la Violència Masclista en l’Àmbit de la Salut de Catalunya.

Durant la jornada, s’ha instal·lat un Punt Lila Diürn a Consultes Externes de l’Hospital, amb la col·laboració dels serveis d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) i d’Intervenció Especialitzada (SIE) de l’Ajuntament de Figueres. L’objectiu ha estat proporcionar informació i sensibilitzar tant la població general com el personal sanitari sobre les violències masclistes.

També s’han distribuït tríptics informatius, col·locat cartells amb el número d’atenció a les víctimes de violència masclista (900 900 120) i impulsat sessions de formació al personal del centre. Aquestes accions es complementen amb la disponibilitat de protocols i documentació específica accessible des de la intranet de la FSE, com ara el Protocol Marc del Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat.

Impacte de les violències masclistes

Segons un estudi internacional publicat a The Journal of Bone & Joint Surgery, quatre de cada deu dones que arriben a centres hospitalaris amb fractures o luxacions han patit violència masclista en algun moment de les seves vides.

Aquests casos són més evidents en serveis com Urgències, Salut Mental o Ginecologia i Obstetrícia, d’aquí la importància de l’abordatge integral per part de l’equip multidisciplinari.

Les referents han subratllat que les dones que han patit violència masclista sovint tenen més dificultats en la recuperació física i una qualitat de vida relacionada amb la salut més baixa. Per això, és fonamental que els professionals sanitaris rebin formació específica i treballin de manera coordinada per identificar i tractar aquestes situacions.

Una aposta per la col·laboració en xarxa

L’equip de la FSE col·labora amb altres agents del territori i professionals dels SIAD i SIE per oferir una atenció integral i transversal a les víctimes de violències masclistes. A més, s’està treballant en l’actualització del model d’atenció en l’àmbit de la salut a Catalunya per millorar les estratègies de detecció i intervenció. Aquesta acció es presenta com una eina clau per avançar cap a l’erradicació de les violències masclistes i garantir una atenció adequada a les dones que les pateixen.