Darrere l'estela d'Operetta

Cor de Teatre de Banyoles vol formar joves talents per a futurs espectacles

Cor de Teatre de Banyoles busca joves d'entre 16 i 20 anys que vulguin endinsar-se en el cant i en les arts escèniques i deixar-se guiar per una companyia que ha aconseguit fer-se un nom a Catalunya i a l'estranger amb l'espectacle 'Operetta'. Des que es va estrenar el maig del 2011 a Girona, el muntatge s'ha pogut veure en una quarantena de ciutats catalanes i ha fet temporada al Teatre Antoine de París aquest estiu, aconseguint arribar a 80.000 espectadors durant tot aquest temps. Aquesta tardor 'Operetta' farà gira per França, Suïssa i Alemanya amb un equip de 40 cantants però de forma paral·lela s'inicia un curs de formació per treballar amb noves veus que vulguin afegir-se a futurs projectes.

"Volem compartir la nostra experiència i ensenyar el que hem après en 15 anys", explica el director musical de Cor de Teatre, David Costa, que subratlla la voluntat de treballar amb nous talents i "sumar" persones en aquest projecte, que va molt més enllà de l'exitosa acollida que està tenint 'Operetta'. L'experiència els ha demostrat que "el treball ben fet" els ha portat a la professionalització de la companyia i a "complir somnis inesperats" en el camp de les arts escèniques, afegeix Costa.


Aquest salt no els ha agafat per sorpresa perquè quan es va formar la companyia Cor de Teatre ja es va fer amb la idea de ser una plataforma per formar professionals del cant i del teatre des de l'àmbit local. El que no es van imaginar, però, és que ho farien amb un espectacle que ha sobrepassat les fronteres catalanes i està agafant força a països com ara França, Suïssa i Alemanya on es podrà veure durant cinc mesos en més de 80 actuacions.

Arribats a aquest punt, la companyia té clar que cal seguir apostant per la formació i pel treball amb nous joves talents, concretament d'entre 16 i 20 anys, l'edat idònia per treballar la veu i comprometre's en el projecte si els interessa. Els requisits són tenir ganes de cantar i fer teatre i voler aprendre a formar la veu, el principal ingredient d'una companyia que s'ha ajudat de la música a capella, de la polifonia i dels recursos teatrals per inventar un nou llenguatge que han convertit en la seva marca. En el futur més immediat, aquests joves podran participar en els 'Pastorets' d'aquest Nadal, un muntatge que venen fent juntament amb l'Ajuntament de Banyoles des que Cor de Teatre es va formar. El fet que tinguin programada una gira europea fa que hi hagi un seguit de vacants per fer aquest espectacle nadalenc que confien omplir amb el curs de formació que s'allargarà fins al juny.

Segons explica Costa, el que volen és obrir les portes a tothom qui vulgui compartir el projecte sense haver de fer càstings i amb l'ajuda de tots aquells membres de la companyia de Cor de Teatre que han decidit no fer la gira europea per motius personals, ja que requereix una dedicació plena, però seguir treballant en l'àmbit de la formació.

A banda d'això, també s'està treballant en un nou espectacle a quatre mans, amb David Costa com a director musical i la figura de Jordi Purtí com a dramaturg i director escènic, repetint la fórmula d''Operetta'. Sense voler avançar més detalls sobre la possible data d'estrena i la temàtica, sí que avisen que no serà una continuació del muntatge però que l'òpera també hi tindrà el seu espai.

El fenomen d''Operetta' des que es va aixecar el teló

Des que 'Operetta' es va estrenar dalt d'un escenari el maig del 2011 a Girona, uns 80.000 espectadors han vist el musical en les 226 representacions que s'han fet i que els ha permès endinsar-se en el món de l'òpera des de l'humor i la música a capella  Posteriorment, el muntatge es va programar al Teatre Nacional de Catalunya (TNC), al Teatre Poliorama de Barcelona i també es va fer una funció al Gran Teatre del Liceu de Barcelona. Va ser guardonat amb el Premi Butaca al Millor Espectacle Familiar i va quedar finalista als Premis Max de teatre com a espectacle revelació, entre d'altres reconeixements.

El salt a l'estranger va arribar amb el Festival Off d'Avignon l'any 2012, on es van exhaurir totes les entrades en les 28 representacions que es van fer. Aquest estiu, 'Operetta' ha fet temporada durant tres mesos al Théâtre Antoine de París -amb més de 24.000 espectadors- i aquesta tardor començarà una gira amb més de 80 actuacions a França, Suïssa i Alemanya. Però tampoc abandonarà els escenaris catalans, ja que el muntatge tornarà a veure's al Temporada Alta d'aquesta tardor i faran algunes actuacions per Catalunya i l'estat espanyol.

David Costa també subratlla que s'ha aconseguit arribar fins aquí gràcies al "compromís" i a la "implicació" de tots els seus membres i famílies, que han entès que la companyia funciona com a un "sol bloc" i que hi estan "enganxats" a l'espera del que els pugui portar el futur.