Amargant intentarà recuperar el gabinet de Premsa de la Diputació per via judicial

El cap de protocol diu ser víctima d'una "represàlia política"

El cap de protocol de la Diputació de Girona, Josep Maria Amargant, ha demanat al jutjat contenciós administratiu que suspengui el decret i l'acord de ple que li treu les responsabilitats en matèria de comunicació.

Amargant i el seu advocat Joaquim Oliva argumenten que el president, Joan Giraut, no ha actuat mogut per l'interès públic -com mana la llei-, sinó que ha decidit apartar Amargant de les seves funcions com a "represàlia política".

"Entre un polític i un funcionari no hi ha d'haver una relació de confiança, sinó de professionalitat", ha argumentat Oliva que ressalta que Giraut va "castigar" Amargant quan va "gosar criticar el partit que governa a la Diputació, Unió Democràtica de Catalunya".

El president de la Diputació de Girona, Joan Giraut, va signar el 28 de juny el decret que apartava Josep Maria Amargant de les seves atribucions com a cap de premsa. Amargant, que és funcionari de carrera, continua essent el responsable de protocol però per decisió de Giraut ha deixat de ser l'encarregat de les relacions amb els mitjans.

Mentrestant, la Diputació de Girona ha fitxat un nou càrrec de confiança per substituir el funcionari com a responsable de premsa. El ple de juliol va acordar -amb el vot a favor de l'equip de govern de CiU i les abstencions del PSC i ERC- substituir una plaça desocupada com a coordinador aeroportuari i transport aeri per la de nova creació com a cap de comunicació. Així, Giraut va designar el periodista Albert Vilar com a nou responsable de comunicació.

Aquest dimecres el cap de protocol ha recorregut al jutjat contenciós administratiu per tombar la decisió de l'equip de govern de la Diputació de Girona. El seu advocat, Joaquim Oliva, ha explicat que creuen que hi ha base per suspendre tant el decret de reorganització de l'Oficina de Protocol, Comunicació i Premsa com la decisió de cedir les responsabilitats en matèria de comunicació a Albert Vilar.

D'entrada, Amargant i Oliva han presentat un recurs a les dues decisions i han demanat al jutjat que les suspengui de forma cautelar, fins que hi hagi resolució judicial. Oliva ha detallat que si no hi ha aquesta suspensió cautelar es pot produir un "dany irreparable" a Amargant, en cas que finalment els donessin la raó, perquè hauria estat mesos apartat de les seves responsabilitats sense que es pugui compensar de cap manera.

Properament hi haurà d'haver una vista per decidir si se suspèn de forma cautelar el decret i, segons Oliva, també podria afectar a l'organització actual de l'àrea de comunicació i a les responsabilitats que desenvolupa l'ara responsable de comunicació.

Represàlia política

Si s'admet a tràmit el recurs, hauran de formular una demanda on exposaran tots els arguments pels quals creuen que la decisió presa per Giraut no "és il·legal". Tot i això, Oliva ja ha exposat que un dels arguments que esgrimeixen és que el president de la Diputació de Girona no ha actuat guiat per l'interès públic, com exigeix la llei de la funció pública. "No s'ha fet perquè l'oficina de comunicació funcioni millor o perquè es busqui un professional que faci millor la feina que el senyor Amargant", ha afirmat Oliva que apunta que la decisió de Giraut és "un acte de represàlia política".

El lletrat ha recordat que el mateix president de la Diputació de Girona va explicar que apartava Amargant de les seves responsabilitats perquè li havia perdut la confiança. "No es tracta d'una relació de confiança perquè entre un polític i un funcionari hi ha d'haver una relació de professionalitat", ha explicat Oliva que ha recordat que Amargant és funcionari des que va aprovar les oposicions l'any 1997 i que no se'l pot apartar del càrrec per una decisió política.

L'advocat creu que el motiu real pel qual Giraut va apartar Amargant és que va "gosar" criticar el partit polític que ostenta el poder a la Diputació de Girona, Unió Democràtica de Catalunya. "És un acte de represàlia política perquè va tenir la gosadia de criticar UDC i va tenir la gosadia, com a president de la Junta de Personal, de presentar uns escrits denunciant la situació irregular d'una sèrie d'assessors que cobren un sou públic i no van a treballar", ha argumentat Oliva que ha avisat a l'equip de govern que s'abstingui de "fer qualsevol tipus de mobbing laboral" a Amargant arran de presentar el contenciós.

En relació als assessors, Oliva ha recordat que la fiscalia està investigant la situació i ha demanat informació sobre els càrrecs de confiança des de l'any 2007. "Esperarem a veure què fa la fiscalia i després decidirem com actuem, tenim un advocat penalista analitzant el cas", ha afirmat el lletrat.

Cas Torramadé i enfrontament amb UDC

Les tibantors entre UDC i Amargant van començar arran del cas Torramadé. De fet, el cap de protocol és testimoni clau en tots els casos que s'instrueixen a diferents jutjats de Girona relacionats amb el cas que va acabar amb la dimissió de l'expresident de la Diputació, Jaume Torramadé.

Primer, el llavors president de la Diputació, Jaume Torramadé, va denunciar que una assessora de la corporació li feia xantatge. Després, la ja exassessora Minerva Amador va denunciar Torramadé per haver abusat sexualment d'ella durant un sopar d'inici de campanya electoral.

Temps després, Amador denuncia Torramadé per denúncia falsa i surt a llum part de la conversa que la dona va tenir amb el cap de protocol de la Diputació de Girona, Josep Maria Amargant, que suposadament -abans de les primeres denúncies- negociava de part de Torramadé per arribar a un acord a canvi de guardar silenci.

Amargant va criticar durament alts càrrecs d'UDC pel paper que han jugat en tot l'afer.