La Generalitat avança per il·legalitzar el fracking

El Govern impulsarà una modificació normativa per evitar que sigui autoritzable a Catalunya

l conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha anunciat aquest dimarts que el Govern impulsarà una modificació normativa, probablement a través de la Llei d'urbanisme, perquè la tècnica del 'fracking' "no sigui autoritzable" a Catalunya.

Puig ho ha dit durant la presentació de les conclusions de l'Informe del grup de treball sobre l'extracció d'hidrocarburs per fractura hidràulica que havia encarregat. El conseller també ha avançat que enviaran un escrit oficial al Ministeri d'Indústria per demanar-li que "no autoritzi les sol·licituds que té en curs", que afecten una part del territori català i també l'Aragó. Puig ha lamentat la "feblesa competencial" del Govern en el camp energètic.

En el marc de la Comissió d'estudi dels permisos de prospecció i explotació d'hidrocarburs no convencionals per mitjà de fracturació hidràulica, el conseller Puig ha presentat les accions que durà a terme el Govern després de conèixer les conclusions de l'informe que va encarregar. El portaveu de l'Executiu, Francesc Homs, ja va avançar fa una setmana les conclusions de l'informe que qualifiquen de "poc recomanable" aplicar aquesta tècnica extractiva a Catalunya tenint en compte la tecnologia actual.

Puig ha presentat les línies d'acció que duran a terme en quant a la tècnica del 'fracking'. En primer lloc, el Govern enviarà un escrit oficial al Ministeri d'Indústria per demanar-li que "no autoritzi" les sol·licituds que té en curs en quant a la prospecció d'hidrocarburs i que afectarien una part del territori català. Si el govern espanyol les autoritzés, Puig ha avançat que presentarien un recurs. El conseller ha explicat que el 2011 l'empresa Frontera Energy va sol·licitar al Ministeri d'Indústria permís per utilitzar la tècnica del 'fracking' a municipis de Catalunya i l'Aragó que, segons Puig, "pel seu caràcter supracomunitari a la Generalitat no li pertoca la seva gestió".

La segona línia d'acció és que la Direcció General de Qualitat Ambiental del departament de Territori i Sostenibilitat ha pres l'acord d'incorporar l'activitat d'investigació d'hidrocarburs dins de la Llei de prevenció i control ambiental de les activitats. D'aquesta manera, ha avançat Puig, les sol·licituds s'hauran de sotmetre a una autorització prèvia per part de la Generalitat, que "no impedirà l'arribada de noves sol·licituds, però les pot dissuadir atesa l'exhaustivitat dels estudis ambientals que caldrà fer".

Finalment, la tercera línia d'actuacions que ha anunciat el Govern és que impulsarà una modificació normativa "de més profunditat" perquè el 'fracking' "no sigui autoritzable". Puig ha explicat que, probablement, es modificarà la Llei d'urbanisme "per establir que la tècnica del 'fracking' no sigui compatible amb el sòl no urbanitzable".

D'altra banda, el titular d'Empresa i Ocupació també la lamentat la "feblesa competencial" de la Generalitat en matèria energètica. Per Puig, la competència catalana "queda limitada a atorgar sol·licituds de permisos que es desenvolupin íntegrament dins de la superfície terrestre de Catalunya, fet que genera una indefensió de la societat catalana a l'hora de defensar els interessos en aquesta matèria". El conseller ha afirmat que intentaran corregir aquest dèficit competencial el més aviat possible.

Puig ha recordat la posició del Govern envers el 'fracking' arran de les conclusions de l'informe encarregat i que ja va avançar el portaveu de l'Executiu, Francesc Homs. El conseller ha destacat que l'informe considera "poc recomanable" l'extracció d'hidrocarburs per fractura hidràulica, ja que "l'escassetat de recursos no justifica l'impacte ambiental ni els elevats costos que poden haver-hi".

D'altra banda, el conseller ha volgut deixar clar que el Govern "en cap moment ha autoritzat cap tècnica ni prospectiva relacionada amb el 'fracking'". Segons ell, l'únic expedient que va autoritzar la Generalitat -i que finalment s'ha acabat denegant- va ser l'anomenat 'Ripoll' que "no contemplava la fracturació hidràulica". Pel que fa als altres dos expedients, els 'Darwin' i 'Leonardo', Puig ha aclarit que "s'ha seguit el procés de tramitació i després d'analitzar les propostes i de conèixer les conclusions de l'informe hem decidit iniciar els tràmits de denegació de la sol·licitud".

L'opinió dels grups de l'oposició

Alguns dels grups presents a la Comissió han celebrat les conclusions de l'informe sobre el 'fracking' i la postura adoptada pel Govern però han lamentat la posició de l'executiu català al llarg del procés. En aquest sentit, el diputat d'ERC Marc Sanglas ha denunciat "l'opacitat d'entrada" del govern català però ha reconegut "que hi va haver un canvi per part del govern en aquesta matèria". Sanglas ha destacat que "el 'fracking' és un model devastador i depredador amb el territori".

Des del PSC i ICV-EUiA han lamentat que la posició del Govern envers la tècnica del 'fracking' no arribi fins ara. El diputat ecosocialista Salvador Milà ha retret a Puig que "si no arriba a ser per al mobilització ciutadania i la comunitat científica" l'oposició al 'fracking' no hagués arribat. De la seva banda, el diputat del PSC Jordi Terrades ha avançat que el seu partit donarà suport a les accions que durà a terme el Govern, però ha demanat que "defensi i plantegi recursos d'inconstitucionalitat" davant de "la invasió competencial per part de l'estat espanyol en alguns aspectes com en el tema de les energies renovables".

La diputada del PP Maria José Cuevas ha manifestat que el seu grup no comparteix algunes de les conclusions de l'informe, ja que considera que "allò que han de fer els polítics és conèixer els riscos que pot suposar l'activitat industrial, entendre'ls i veure si som capaços de controlar-los adequadament" però "no rebutjar-ho perquè si". Mentre que des de C's han denunciat el canvi d'opinió del Govern envers aquest fet: "fa uns mesos deien que no feien declaracions alarmistes, resulta que avui són els més 'antifracking'" ha lamentat Inés Arrimadas.

Pel que fa a la CUP, Quim Arrufat ha posat sobre la taula algunes mancances en l'informe com l'afectació socioeconòmica que pot tenir el 'fracking' en l'entorn on es desenvolupa. També ha lamentat que el Govern "no hagi informat ni consultat prèviament" els territoris afectats, fet que "ha generat molt nerviosisme".