Es finança amb èxit la campana 'Llibertat' impulsada per l'ANC Garrotxa

Feien falta 6.500 euros però l'entitat ha reunit prop de 7.500

La campana Llibertat fa 64 centímetres de diàmetre i pesa 150 quilos. Es va començar a fondre el 29 d'agost passat en un taller de Riudellots de la Selva (Selva). Els seus impulsors, l'ANC de la Garrotxa, ja tenen els diners per finançar aquest projecte. El 8 d'agost va començar la campanya, a través de la plataforma de micromecenatge Verkami, per reunir els diners amb aportacions de 10 euros fins a 100 euros. Aquest dilluns s'ha esgotat el temps per reunir els fons amb un resultat de 7.490 euros, 990 euros més dels que s'havien fixat. Els diners no només servirien per fondre la campana expressament per a l'ocasió sinó també per finançar altres despeses relacionades amb aquest projecte.

"Estem molt contents perquè hem superat totes les expectatives", assenyalava aquest matí Pep Compte, uns dels membres de l'ANC Garrotxa, que ha recordat que bona part de les aportacions han estat de 10 euros (378 padrins) i que això ha permès arribar a més persones. Segons Compte, "vam pensar que s'havien de poder fer aportacions mínimes perquè el tema econòmic no fos un inconvenient per participar-hi i així ha estat".

En total, la campanya ha aconseguit l'apadrinament de 477 particulars, 13 entitats i 4 empreses i/o administracions. Algun ajuntament també ha fet aportacions a través d'un compte bancari que es va posar a disposició per facilitar la seva participació. Els noms dels consistoris participants no s'han donat a conèixer perquè es vol fer públic conjuntament amb la resta de padrins. A canvi, tots ells veuran gravats els seus noms al jou de la campana, que és la biga de fusta d'on penjarà.

La idea és que la campana Llibertat repiqui quan Catalunya assoleixi la independència i que ho faci des d'un emplaçament establert a la comarca. Fins llavors, però, sonarà en moments puntuals -com ara festes majors o actes assenyalats -encara no s'ha acabat de concretar- per animar de forma simbòlica als ciutadans a continuar treballant per la llibertat del poble català. "Volem que se senti a tota la comarca perquè de fet és de tots", afegeix Compte, que recorda que els ajuntaments garrotxins que ho vulguin la poden reclamar per fer-la sonar.

La campana Llibertat es presentarà de forma oficial durant una festa popular que es farà a Olot el pròxim 5 d'octubre amb el nom de "Quatre barres i una estrella". L'acte central serà el que han anomenat 'Toc per la llibertat', que consistirà en fer sonar per primer cop la campana. Voluntaris de les corals de la comarca també interpretaran temes populars de Catalunya.