Olot construirà una campana per celebrar la independència de Catalunya

Els 6.500 euros que costa el projecte es finançaran a través de microfinançament

El dia que Catalunya sigui independent ho podrà celebrar amb els repics d'una campana construïda per a l'ocasió.

És la campana 'Llibertat", un projecte impulsat per l'ANC de la Garrotxa, que es presentarà en societat el 5 d'octubre en una festa popular a Olot. Abans però, els impulsors de la iniciativa treballen per aconseguir els 6.500 euros que costa la campana i que una foneria de Riudellots de la Selva ja ha començat a construir per tenir-la enllestida el 29 d'agost.

El cost es cobrirà amb aportacions de 10 euros dels padrins que a canvi tindran el seu nom gravat al jou de la campana. Per fer les aportacions, el 8 d'agost es va obrir un projecte a Verkami que ja ha recaptat prop de 1000 euros.


 

A l'ANC de la Garrotxa estan convençuts que la cadena humana per la independència del pròxim 11 de setembre serà un gran èxit, però creuen que cal seguir treballant i aportant idees per "no abaixar la guàrdia" i "mantenir la flama encesa" més enllà de la Diada. És per això que s'han bolcat en un nou projecte: la campana 'Llibertat'.

La portaveu del projecte, Mariona Comellas, ha explicat en roda de premsa que s'ha escollit la campana com a "símbol" del llenguatge original dels pobles. Un símbol, ha afegit, que volen que representi "la llibertat personal i d'un poble" per decidir el seu futur.

Per finançar la construcció de la campana, que té un cost de 6.500 euros, el passat 8 d'agost es va obrir un projecte a VERKAMI perquè tothom qui ho vulgui pugui fer la seva aportació per apadrinar-la. L'aportació mínima és de 10 euros per persona i inclou que el seu nom i cognom es gravi al jou de la campana. Les administracions i empreses que ho desitgin podran fer aportacions superiors amb un màxim de 100 euros. Per les persones que no tinguin accés a Internet, l'ANC preparà punts de recollida per tal que els pagaments es puguin fer en efectiu.

'Llibertat' s'està construint en una foneria de Riudellots de la Selva i tindrà uns 60 centímetres de diàmetre i un pes de 150 quilos. La campana, abans de la festa a Olot del 5 d'octubre, es presentarà en societat el 29 d'agost quan es fondrà, com mana la tradició, al migdia, l'hora de l'Àngelus. Pel que fa a la seva ubicació definitiva encara no s'ha decidit perquè es farà quan Catalunya sigui independent. Amb tot, i un cop es presenti a Olot s'anirà movent per diferents pobles de la comarca. El primer que l'acollià serà les Preses, el 13 d'octubre, coindicint amb la seva festa major.

Mariona Comellas ha explicat que el projecte de la campana 'Llibertat' s'ha impulsat des de la Garrotxa, però ha puntualitzat que tothom qui ho vulgui hi pot fer la seva aportació i veure el seu nom gravat. En aquest sentit, Comellas ha convidat a la resta de comarques catalanes a construir la seva pròpia campana per aconseguir que el dia que Catalunya aconsegueixi la independència els repics de campanes s'escoltin arreu del país.

Per últim, Comellas ha assegurat que, sense "renegar dels polítics", el projecte impulsat per l'ANC vol "donar veu a la gent" i demostrar que amb l'empenta ciutadana es poden aconseguir moltes fites "independentment de qui governi".