Els pescadors gironins retiren més de 45.000 litres de brossa marina el 2024

Han dedicat 1.047 hores de la seva jornada a netejar el fons marí

Els pescadors de les comarques gironines han extret 45.217 litres de deixalles marines aquest any, dedicant 1.047 hores de la seva jornada de pesca a aquesta tasca en el marc del projecte Pesca Neta.

En aquesta iniciativa han participat 141 embarcacions de la demarcació, que han extret principalment plàstics, tovalloletes higièniques i altres objectes com llaunes i ampolles, contribuint a la preservació del medi marí.

Aquestes accions són part d’un projecte més ampli impulsat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, que ha destinat un milió d’euros anuals per consolidar aquest sistema de recollida de brossa marina.

L’objectiu és conscienciar sobre la contaminació dels oceans i compensar els pescadors per la seva contribució ambiental.

Balanç general del litoral català

A escala catalana, des de l’inici del projecte Pesca Neta el 2021, s’han retirat gairebé 400.000 litres de deixalles marines, un volum que ha augmentat un 66% en aquests quatre anys. Aquest 2024, més de 900 pescadors i 231 embarcacions han participat en el projecte, aconseguint extreure 121.000 litres de brossa, lleugerament més que els 120.000 del 2023.

Per modalitats de pesca, les barques d’arrossegament han estat les més efectives en la recollida, seguides de les arts menors i altres tècniques.

Aportació de Tarragona, Terres de l’Ebre i Barcelona

A Tarragona i les Terres de l’Ebre, 42 embarcacions han retirat 34.744 litres de deixalles després d’invertir 1.392 hores de feina. A Barcelona, 48 embarcacions han extret 34.968 litres de brossa en 813 hores.

Estudis científics i problemàtica als caladors

L’Institut Català de Recerca per a la Governació del Mar (ICATMAR) ha estudiat les deixalles recollides, constatant que el 46% són plàstics, especialment a les zones més poblades de Catalunya. També es troben tèxtils, metalls i fusta en zones poc profundes.

Aquesta iniciativa forma part del Fons Europeu Marítim de la Pesca i l’Aqüicultura (FEMPA) i busca compatibilitzar l’activitat pesquera amb la protecció mediambiental, destacant el paper dels pescadors en la conservació dels ecosistemes marins.