La 43a Festa de la Ratafia ha donat el tret de sortida avui a Santa Coloma de Farners (Selva) amb un programa que inclou una cinquantena d’activitats, destacant la participació de grans noms de la gastronomia catalana com els sommeliers del Celler de Can Roca i la cuinera Maria Nicolau.
L’alcaldessa de Santa Coloma, Carme Salamaña, el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, i el president de la Confraria de la Ratafia, Jordi Casassayas, han presentat aquesta edició amb la participació rècord de 301 ratafies, la xifra més alta en més de quaranta anys d’història del concurs, el més antic de Catalunya.
L’esdeveniment, que s’allargarà fins al diumenge 10 de novembre, ofereix activitats variades per a tots els públics, entre les quals sobresurt un tast guiat per l’equip de l’Esperit Roca Destil·leria, del Celler de Can Roca. “Aquest nou projecte vol portar als assistents una experiència única, compartint amb ells el procés creatiu i la filosofia que envolta les begudes del Celler”, han explicat els organitzadors.
Per la seva banda, la cuinera Maria Nicolau, acompanyada per l’editor Àngel Madrià, presentarà el seu nou llibre Cremo!, en un acte que promet tant per la cuina vibrant de Nicolau com per la seva passió divulgativa.
Novetats: Ratafia commemorativa i nous confrares d’honor
La Festa també serà l’escenari de la presentació de la ratafia Vuit Porrons, una edició especial que celebra el desè aniversari de la reedició de la recepta de Francesc Rosquellas, amb un tast vertical previst per dissabte que permetrà als assistents explorar les diferents edicions d’aquest licor. A la Nit de Gala de la Ratafia, que tindrà lloc al pavelló La Nòria, es lliurarà el premi al guanyador del concurs de ratafies i es nomenaran confrares d’honor els reconeguts pastissers Xicu i Andreu Climent, de la Pastisseria Tuyarro, que presentaran la seva nova ratafia homònima.
El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, ha elogiat la implicació de Santa Coloma en la preservació i innovació del món de la ratafia, assenyalant la ciutat com el “punt zero de la ratafia en l’àmbit internacional”. Salamaña, per la seva part, ha subratllat l’orgull que sent el municipi per ser “un any més la capital de la ratafia”, i Casassayas ha destacat la força de la festa com a esdeveniment participatiu que involucra tot el teixit social colomenc.
Xerrades i activitats que exploren l’univers de la ratafia
Enguany, la festa s’endinsa en la innovació amb ponències especialitzades, com la de l’antropòloga Megumi Tamagawa, que explorarà l’ús de la ratafia en la cuina japonesa. També el periodista gastronòmic Salvador Garcia-Arbós, confrare d’honor 2023, oferirà una xerrada titulada “Ciència i ratafia”, que tractarà la intersecció entre la ciència i aquest licor.
A més d’aquestes novetats, es mantenen activitats tradicionals com la fira de ratafies, exposicions, correfoc, cercavila, una cursa de muntanya, i tallers i activitats familiars.
Sistema de degustacions amb copa de vidre i tiquets
Un any més, s’implementa un sistema sostenible per als tastos de ratafies. Els assistents poden adquirir un paquet de degustació que inclou una copa de vidre, un suport i tres tiquets de tast per cinc euros, cosa que permet gaudir de la diversitat de ratafies d’una manera pràctica i sostenible.
La 43a Festa de la Ratafia reafirma Santa Coloma de Farners com a punt de trobada del món de la ratafia i una cita imprescindible per a la cultura gastronòmica catalana, amb un programa que combina tradició i innovació.