Els Mossos d’Esquadra han recuperat a Londres dos mapes i un dibuix del 1504 sostrets de la Biblioteca Nacional de Catalunya però no encara el robat a Girona, segons ha avançat TV3 i han confirmat a El Gerió Digital fonts de la policia catalana.
TV3 afirma, a més, que en el robatori a la Biblioteca Nacional, el 10 d’abril, va desaparèixer un tercer document i ho vincula tot plegat a una detenció a mitjan abril pel robatori d’un altre mapa, aquest a la Biblioteca Carles Rahola de Girona.
A més indica que els documents es van recuperar en un antiquari, extrems que els Mossos no confirmen. La policia sí que indica que el presumpte autor de la sostracció va ser detingut a Girona el 24 d’abril i que també havia intentat actuar en aquesta ciutat, per bé que no detallen si va aconseguir cap altre botí.
La investigació, conjunta amb la Metropolitan Police de Londres, ha anat a càrrec de la Unitat Central de Patrimoni Històric de la Divisió d’Investigació Criminal dels Mossos d’Esquadra. El cas encara està obert.
Segons TV3, els tres documents sostrets a la Biblioteca de Catalunya van ser arrencats de l’exemplar de l'obra ‘Margarita Philosophica’ dipositat en aquest equipament, una edició del 1525 del qual el lladre en va arrencar un dibuix de com treballar la perspectiva i els dos mapes de principis del segle XVI.
La detenció a Girona de l’home acusat de robar un altre mapa similar a la Biblioteca Carles Rahola va fer que els Mossos investiguessin si hi havia hagut consultes similars a altres biblioteques, i va ser a partir d’aquí, segons la informació que dona la televisió pública, que la Biblioteca Nacional va detectar la sostracció.
Després que els responsables de la biblioteca posessin els fets en coneixement dels Mossos d’Esquadra, els investigadors van començar a seguir la pista dels mapes, que els va dur fins a Londres. La televisió pública parla, a més, d’un segon detingut, una persona que hauria fet de mitjancera entre el furtador i el comprador. De moment els Mossos no confirmen aquesta segona detenció.
Robatori estil Lupin
Segons fonts consultades per aquest diari, un home vestit de manera molt elegant va accedir el 17 d'abril a la biblioteca Carles Rahola de Girona, es va identificar com a investigador sota el nom de Jacques Thierry Hervé, i es va registrar per consultar uns documents restringits només per a acadèmics.
Va consultar el llibre que havia demanat, sota vigilància d'un guarda, i quan va acabar el va tornar. Però el vigilant va informar, quan ja havia marxat, que faltava un mapa d'estels que estava inclòs a dins.
El robatori i la manera d'actuar recorden la del lladre francès Maurice Lupin, expert a fer-se passar per altres persones per saquejar museus i cases de subhastes. Un personatge del qual se n'han fet llibres, pel·lícules i sèries.
Arran d'aquest fet, els Mossos d'Esquadra van iniciar una investigació per a identificar el lladre que finalment va ser arrestat el 24 d'abril però sense rastre del document robat. Fruit de la investigació, els agents van fer, sota manament judicial, dues entrades i escorcolls en domicilis de França sense resultats.