Les ruïnes d'Empúries acullen una prova pilot per fer-hi residències artístiques internacionals

Tres artistes i la poeta Alice Oswald reflexionen sobre la seva obra 'Memorial'

La Direcció General de Patrimoni Cultural i l'Institut Ramon Llull han arrencat una prova pilot per fer una residència artística a les ruïnes d'Empúries (Alt Empordà). El projecte girarà al voltant del poema 'Memorial' d'Alice Oswald, que es basa en l'obra de la 'Ilíada' d'Homer.

Oswald ha explicat que per fer aquesta obra es va centrar en la història de 200 soldats anònims que van perdre la vida en la batalla de Troia. Ara, la poeta Maria Callís i la músic Joana Gomila aprofitaran aquesta obra per fer-ne un recital musical que s'estrenarà al novembre al Fesitval Clàssic que es fa a Barcelona. A més, la comissària Alexandra Lauro també farà una conferència performativa sobre l'obra d'Oswald.

Oswald va escriure aquest poema basant-se en la 'Ilíada' d'Homer. Malgrat tot, l'autora detalla que va fer una "excavació arqueològica", més que una traducció. De fet, 'Memorial' és la història de 200 soldats anònims que van perdre la vida en la batalla de Troia i que en algun moment apareixen al text que va escriure Homer. Oswald té la convicció que són persones que van existir en la vida real i aquest és un "humil memorial" a la seva vida.

Per retre aquest homenatge a les vides "no-heroïques" dels soldats, Oswald fa un obituari d'aquests soldats anònims i recrea algunes de les metàfores d'Homer on es detalla la mort dels soldats a partir de paisatges i descripcions de la natura.

El tacte extrem de la mort

Aquesta descripció de la mort serà un dels fils que la comissaria Alexandra Laudo vol estirar en la residència artística. Laudo detalla que l'obra d'Oswald impressiona "pel tacte extrem" en la mort dels soldats. La comissaria detalla que hi ha una descripció "molt freda i acurada que es converteix en una cosa bonica".

Alexandra Laudo aprofundirà en aquest tema i d'altres per articular una conferència performativa que estrenarà en el Festival Clàssic que es farà a Barcelona el 23 de novembre. Assegura que el seu format de conferència defuig del convencionalisme i l'academicisme amb la introducció d'imatges, música i altres recursos. Malgrat tot, Laudo remarca que "no és un espectacle".

El ressó i la repetició

Per la seva banda, la poeta Maria Callís i la músic Joana Gomila exploraran l'obra d'Alice Oswald per fer-ne un recital musicat. La poeta assegura que vol concentrar aquesta proposta artística en base a "la repetició, l'eco i el ressó" que té 'Memorial'. Callís ha avançat que exploraran l'opció de recitar en català mentre de fons sonen els versos recitats d'Alice Oswald per la mateixa poeta i veure com conflueix aquest concepte d'eco i de repetició.

Joana Gomila ha explicat que un altre aspecte per plantejar és "el so de la guerra" que tenia la batalla de Troia, un so "molt diferent al que tenen les guerres actuals". Gomila recorda que en l'època grega només hi havia el so del xoc entre armadures i del fil de les espases i els crits. Un so que recrearan amb instruments de percussió i electrònics.

Prova pilot

Aquesta residència internacional és una prova pilot que ha liderat la Direcció General de Patrimoni Cultural i l'Institut Ramon Llull. La intenció, però, és fer-ne més d'una a l'any i també treballar perquè en un futur hi hagi un retorn més local. De moment, el resultat d'aquesta residència es podrà veure només al Festival Clàssic de Barcelona, tot i que estan oberts a representar-la més endavant si les agendes lliguen.

Mentrestant, Oswald participa expectant en aquest procés evolutiu de la seva obra. La poeta assegura que sempre ha estat més interessada en la tradició oral que no pas l'escrita per la seva obra. Per això viu amb intensitat el procés creatiu de les tres catalanes que donaran un nou matís a la seva obra. I, de pas, la poeta assegura que ja té al cap una nova obra sobre l'escultura Esculapi que presideix el jaciment d'Empúries.