Segons microdades de l’Enquesta de Població Activa, les relacions interterritorials entre gironins i barcelonins són les més freqüents a la província de Girona. Un 10,7% de les parelles registrades tenen un membre nascut a la província de Barcelona.
Aquesta xifra, fruit d'un estudi independent elaborat per la pàgina de cites SugarDaters, esdevé el percentatge interterritorial més elevat de Girona, superant altres províncies com Granada (2,3%) o Lleida (1,3%). L’anàlisi s’ha dut a terme a partir de les microdades dels últims sis trimestres de l’Enquesta de Població Activa (INE).
Alexandra Olariu, directora de màrqueting de SugarDaters, ha assenyalat que “és més comú que les relacions interterritorials sorgeixin entre regions contigües o amb una relació social estreta”.
Malgrat les distàncies, Olariu destaca que “quan l’amor neix, les distàncies es redueixen i els sacrificis personals es converteixen en part del camí cap a una vida més plena”. Aquestes afirmacions posen en relleu la naturalesa de les relacions interprovincials, on moltes persones estan disposades a mudar-se lluny del seu entorn familiar i social per estar amb la seva parella.
L’endogàmia geogràfica, un fenomen comú a Girona
El mateix estudi revela que el 52% de les parelles de la província de Girona estan formades per persones nascudes en aquest mateix territori. Aquesta xifra és inferior a la mitjana estatal, que se situa al voltant del 64%.
Olariu atribueix aquest fenomen a l’anomenada “endogàmia geogràfica”, un concepte que fa referència a les relacions entre persones de la mateixa regió. Segons ella, les zones amb més endogàmia són, sovint, territoris aïllats o amb una forta tradició local, com Santa Cruz de Tenerife o Còrdova.
En canvi, altres regions com Guadalajara, Àlaba, la Comunitat de Madrid o Tarragona presenten menys endogàmia geogràfica, a causa de la seva diversitat cultural o la proximitat a grans nuclis urbans.
Finalment, l’estudi també ha analitzat aquelles parelles que resideixen a Girona però que han nascut en altres territoris. Aquestes relacions representen el 22% del total, amb un clar predomini de persones provinents de Barcelona (33,2%). Aquestes dades reflecteixen la importància creixent de les relacions interprovincials en una societat cada vegada més interconnectada.