El concurs Implica'ns per propostes escèniques de nova creació amplia el premi fins als 5.000 euros

El seu objectiu és ajudar al talent emergent català

L’Associació Gironina de Teatre ha posat en marxa la quarta edició del concurs Implica’ns, que pretén donar suport a les propostes de nova creació en arts escèniques de Catalunya i ajudar al talent emergent a arribar als escenaris. Compta amb la col·laboració del Centre d’Arts Escèniques El Canal, l’Ajuntament de Salt i l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural de la Generalitat de Catalunya. El premi d’aquest any serà de 5.000 euros, una quantitat rècord en relació amb les anteriors edicions, quan s’havien repartit 2.000 euros.

Aquest certamen, que va començar el 2021, també té com a objectius potenciar el territori i descobrir nous talents del món del teatre català, alhora que ofereix les eines necessàries per invertir en tot el procés creatiu i no només en l’obra final.

El projecte guanyador també participarà en el programa de residències del Centre de Creació d’Arts Escèniques El Canal, al mateix temps que gaudirà d’espais d’assaig, assessorament en producció, contacte amb altres teatres i promoció de l’espectacle a través de la pàgina web i les xarxes socials de l’Associació Gironina de Teatre.

El període d’inscripcions acabarà el pròxim 3 de novembre. Serà un mes després, a mitjan desembre, quan es farà l’entrega de premis en una Gala durant la qual es lliuraran els Premis AGT-Cristina Cervià i el Pep Mora. L’any passat, l’espectacle Pertinença de la companyia La Intempèrie va ser el guanyador de l’Implica’ns, concurs que també ha reconegut els projectes PLECS (2022) i De mares a filles (2021), a càrrec de Les Valkíries i Ahí lo dejo, respectivament.

Un dels principals requisits per optar al premi és que la companyia o com a mínim un dels seus integrants ha d’estar associat a l’Associació Gironina de Teatre. Les persones participants poden presentar-se amb més d’un projecte, mentre que la proposta escènica ha de tenir una durada mínima de 50 minuts i no pot excedir-se dels 120 minuts. També es valorarà que la comunicació de les propostes es realitzin en català, mentre que l’obra no pot haver estat estrenada ni es podrà estrenar abans que s’acabi la residència a El Canal. Les bases del concurs es poden consultar al web de l’associació.

Un cop acabat el període d’inscripcions, totes les propostes presentades seran valorades per un jurat que estarà constituït per diverses persones vinculades de manera directa amb el món de les arts escèniques.

Nunu Santaló, Gestora Cultural de l’Associació Gironina de Teatre, explica que “aixecar espectacles professionals sempre és difícil i encara ho és més quan es comença. Actualment, els sistemes que hi ha de subvencions premien molt més la producció, és a dir les estrenes, i molt poc el procés de creació.

Per aquest motiu considerem que és encertat oferir un concurs que té com a objectiu ajudar a aquesta creació de les peces i alhora a contribuir a la mateixa creació i al seu procés”. Afegeix que “el que pretenem és donar un espai de creació i una ajuda econòmica per contribuir a la qualitat dels espectacles, que sovint es veuen afectats per la falta de temps d’assaig. I també intentem potencial el territori, per la qual cosa demanem que com a mínim algun membre de l’equip que es presenta formi part de la nostra associació”.

Sobre l’Associació Gironina de Teatre

L’Associació Gironina de Teatre (AGT) va posar-se en funcionament l’any 1993 amb l’objectiu principal de donar servei al col·lectiu teatral i facilitar-li la feina, aconseguint tenir cada cop més un paper actiu en aquest sector en l’àmbit gironí. És un col·lectiu divers i transversal format per actors, directors, escenògrafs, figurinistes, productors, pedagogs teatrals, empresaris i gestors culturals, entre d’altres perfils, que s’han unit per defensar i promoure l’activitat teatral a la província.

Té com a missió principal ser veu i motor de la cultura escènica de les comarques gironines, vetllant en tot moment per la dignitat professional del sector. Treballa per la promoció de la qualitat i el prestigi del teatre gironí; per cohesionar i enfortir el sector; i per defensar els interessos de les arts escèniques gironines; per crear espais de debats i reflexió.

Ho fa amb el compromís de ser una entitat referent pel que fa a l’estil i a la gestió. L’AGT gestiona el Centre de formació teatral El Galliner, es dedica a dinamitzar l’activitat de les arts escèniques al territori i col·labora per intentar fer més fàcil la vida de l’artista.