Bisbe Sivilla i plaça Montserrat de Girona tindran un rentat de cara

Llum verda per tirar endavant les obres de reposició que pagarà l'ajuntament

L'equip de govern de CiU ha aconseguit aprovar treure a licitació les obres de reposició del carrer Bisbe Sivilla i la plaça Montserrat. El ple ja havia aprovat ambdós projectes però l'oposició havia tombat les aspiracions del govern municipal de fer i pagar les obres, davant el silenci d'Adif, que no ha pres la iniciativa per arranjar aquestes zones tot i la posada en marxa del TAV al gener.

En concret, s'ha aprovat treure a licitació el projecte de Bisbe Sivilla per 2,6 MEUR, dels quals 597.000 s'aportaran d'un romanent de tresoreria de què disposa el consistori i la resta, més de 2 MEUR, es pagaran amb part del pressupost d'inversions del 2014. El projecte de plaça Montserrat ascendeix a 675.000 euros, dels quals 300.000 s'aportaran a través d'una partida prevista en el pressupost d'aquest any per refer el passeig Canalejas -que no s'ha executat- i la resta, 375.000 euros, també es preveuran en el pressupost del 2014 destinat a inversions.

Al juliol, en un ple extraordinari, l'oposició va tombar les dues licitacions i es va mostrar crítica amb el govern municipal per voler pagar amb diners dels gironins unes obres que, segons assenyalaven, hauria d'haver fet Adif. Aquells vots negatius s'han convertit, poques setmanes després, en vots a favor d'aquestes licitacions. Tots els grups han reconegut que han canviat el sentit del seu vot perquè així els ho han demanat els veïns del barri de Sant Narcís.

El ple extraordinari del TAV, el 30 de setembre

L'alcalde, Carles Puigdemont, ha explicat que el proper 24 de setembre té prevista una reunió amb el secretari d'estat de Foment per tractar diferents aspectes relacionats amb el TAV a la ciutat. Aquesta reunió ha obligat a retardar el ple monogràfic previst per al 23, on es pensava fer un repàs exhaustiu a l'estat de les diferents obres i el futur de les zones afectades per les obres de l'alta velocitat.

Davant d'aquesta cita, els portaveus han demanat que la cita del 30 de setembre sigui "constructiva" i que serveixi per fer propostes i acordar estratègies comunes. "Ens equivocarem si el ple del 30 l'enfoquem només per les obres, ha de ser debat més obert perquè a Sant Narcís fa molts anys que no hi ha inversions", ha defensat la portaveu del PPC, Concepció Veray. 
En aquest sentit també s'ha pronunciat el portaveu d'ICV, Joan Olòriz, que ha assegurat que caldrà fer "molta pedagogia" per explicar a la ciutat que en els propers anys caldrà invertir més diners a barris com aquest, que durant anys ha patit l'efecte de les obres. "Volem que el ple sigui útil, i sortir-ne amb un document amb calendaris, prioritats i detalls de les zones a regenerar", ha demanat el portaveu de la CUP, Jordi Navarro. El regidor delegat del Projecte Ferroviari, Carles Ribas, ha agraït la disponibilitat dels portaveus.

Subvenció polèmica a Mifas

L'empresa del grup Mifas que feia 24 anys que tenia les zones blaves de Girona, Giropark, va perdre al juliol el concurs per mantenir la gestió dels aparcaments. El concurs per adjudicar les zones blaves encara no s'ha tancat però el ple ha aprovat aquest vespre una subvenció de 350.000 euros per a l'entitat, que passa per moments econòmics difícils.

L'equip de govern ha defensat que es tracta d'una subvenció com d'altres que es donen a entitats o empreses del tercer sector però ha hagut d'escoltar les crítiques de l'oposició. Especialment dur ha estat el portaveu de la CUP, Jordi Navarro, que ha acusat el govern municipal de fer "caritat" amb Mifas. 

L'alcalde, Carles Puigdemont, ha defensat que CiU "vol formar part de la solució per Mifas i no del problema" ja que són conscients de la complicada situació econòmica que travessa l'entitat. "La nostra sensibilitat no és impostada", ha manifestat l'alcalde.

Tots els grups han votat a favor de l'atorgament d'aquesta subvenció -que es pagarà mensualment durant dos anys-, i només la CUP s'ha abstingut.

Càmeres de videovigilància a l'ajuntament

L'ajuntament ha aprovat, per decret, la compra de càmeres de videovigilància. Segons ha explicat la regidora d'Hisenda i Règim Interior, Marina Àngels Planas, -a preguntes del PSC-, Girona invertirà uns 8.000 euros per a la compra d'aquests equips, que s'instal·laran a les zones més transitades de l'edifici consistorial.

Segons ha explicat Planas, en els darrers mesos hi ha hagut diversos robatoris que s'han produït a despatxos de tècnics, entre d'altres, on s'han sostret algunes bosses de mà i carteres. "Hem decidit posar càmeres perquè no només ha passat una vegada", ha explicat la regidora.

Nova torre a la Nestlé

El ple ha debatut, amb caràcter d'urgència, una modificació del Pla General (que fa referència a l'alçada màxima de construccions) per permetre a l'empresa Nestlé aixecar una torre de 50 metres. Actualment, l'empresa ja té una torre de 30 metres però, dins en el projecte d'ampliació, li cal aixecar una nova torre per a l'assecat de cafè. El regidor d'Urbanisme, Carles Ribas, ha explicat que l'empresa s'ha compromès a reduir l'impacte visual i també l'acústica.

CUP i ICV han votat en contra perquè volen conèixer més detalls del projecte. PPC i PSC han defensat que l'empresa està creant nous llocs de treball i que, per tant, és una de les empreses principals de la demarcació i que se li ha de facilitar els tràmits. Per això, han votat a favor d'aquesta modificació, que haurà de tornar a passar pel ple ja que és una aprovació inicial. 

Moció de l'ANC en favor de la Via Catalana

Una representant de l'Assemblea Nacional Catalana de Girona, Carme Renedo, ha defensat una moció ciutadana en favor de la Via Catalana que es farà dimecres arreu del país. La moció ha prosperat amb els vots a favor de CiU, ICV, CUP i els dos vots en contra del PPC. Al PSC, que ha donat llibertat de vot, s'han pronunciat favorablement tots els regidors a excepció de Sílvia Paneque, que s'ha abstingut. També s'ha abstingut el regidor no adscrit Carles Palomares, que va deixar el PPC fa uns mesos.