La dieta mediterrània, els trastorns alimentaris i la sostenibilitat, eix central del 9è Science Needs You!

L'Auditori dels Caputxins de Figueres ha acollit avui tres conferències i una taula rodona

L'Auditori dels Caputxins de Figueres (Alt Empordà) ha estat l’escenari aquest matí de la novena edició de les jornades de divulgació científica Science Needs You! (SNY), organitzades per l'Associació Catalana per a la Divulgació Científica (ACDIC). Amb la temàtica de l’alimentació com a eix central, l'acte ha reunit ponents destacats per analitzar els reptes de la dieta mediterrània, els efectes de la globalització en els hàbits alimentaris i els impactes de la indústria alimentària. La conducció ha estat a càrrec de la periodista Montserrat Rigall.

L’obertura de la jornada ha estat marcada per la reflexió sobre la rellevància de la dieta mediterrània, no només com a model de salut, sinó també pel seu potencial impacte ambiental. Tal com ha expressat Rigall, "és prou sostenible el que mengem?". A partir d'aquesta pregunta, s'ha introduït el debat sobre la relació entre l’alimentació i la sostenibilitat en un moment en què la indústria alimentària representa el 19% del PIB de Catalunya.

La primera conferència, a càrrec del Dr. Xavier Cussó, professor agregat de la UAB, ha explorat la transformació de la dieta catalana des dels anys 50 fins a l’actualitat. Cussó ha destacat la transició alimentària que ha experimentat la societat catalana, passant d’una dieta majoritàriament basada en cereals i productes poc processats a una oferta alimentària molt més àmplia.

"Tot i tenir més varietat i suficiència alimentària, la nostra dieta no ha millorat com hauria d’haver-ho fet", ha assenyalat. A més, ha posat de relleu l'augment de la despesa familiar en altres àrees, amb només un 16% destinada actualment a aliments i begudes no alcohòliques, en contrast amb el 80% als anys 50.

A continuació, la Dra. Montserrat Fitó, investigadora de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM), ha aprofundit en la importància de la dieta mediterrània en la prevenció de l’obesitat i les malalties cròniques.

Fitó ha recordat que Espanya ocupa el novè lloc a Europa en prevalença de sobrepès i obesitat, amb un 17% de la població catalana afectada per l’obesitat. Ha subratllat que adoptar uns hàbits alimentaris saludables i mantenir un estil de vida actiu poden reduir dràsticament aquests índexs.

La tercera conferència ha estat a càrrec de la Dra. Mabel Gràcia, catedràtica d'Antropologia Social de la URV, que ha reflexionat sobre la relació entre alimentació, desigualtat social i gènere. Gràcia ha posat èmfasi en com els factors socioeconòmics influeixen en els patrons alimentaris, especialment en les dones i les persones de menys recursos.

La jornada ha conclòs amb una taula rodona moderada per Rigall, on els tres experts han debatut sobre els principals reptes de la consciència alimentària, incloent-hi la proliferació de fake news relacionades amb la nutrició i l'impacte de les xarxes socials en els trastorns alimentaris.

Aquesta edició del Science Needs You! no només ha proporcionat una plataforma per a la divulgació científica, sinó que ha destacat la importància de replantejar-se les nostres decisions alimentàries des d’una perspectiva crítica i informada.

Les jornades continuaran demà amb una visita al Celler La Vinyeta per descobrir l'agricultura regenerativa.