Enxampen dos furtius amb un arc casolà de gairebé 2 metres

Els van trobar en una zona prop de Sadernes

Una patrulla de vigilants de camp va enxampar diumenge passat al migdia dos suposats caçadors furtius a l'Alta Garrotxa, en una zona de gran interès natural. Eren un home i una dona, indocumentats, i amb un arc casolà d'1,80 metres i fletxes sense homologar, que no tenien llicència de caça ni assegurança.

Concretament, els vigilants els van trobar en una zona entre Sadernes i Sant Aniol d'Aguja, a cavall entre els municipis de Sales de Llierca i Montagut i Oix, on només s'hi pot accedir a peu després de caminar dues hores i mitja. No van veure indicis de què haguessin caçat cap animal i els vigilants els van confiscar el material. No els van poder identificar perquè no duien documentació. Els fets van passar pels volts del migdia quan els vigilants ja estaven a punt d'acabar el servei de vigilància a la zona. Va ser llavors quan van veure dues persones enmig d'un camp que no portaven motxilles d'excursionistes.

En veure els guardes, l'home es va amagar l'arc a darrere i va continuar caminant acompanyat de la dona, una actitud que va aixecar les sospites dels vigilants. Quan els van tenir de cara, els guardes van preguntar què estaven fent amb aquell arc i la resposta va ser que estaven fent pràctiques de tir.

Durant la inspecció, van constatar que anaven ben equipats amb botes i roba de muntanya però no duien cap mena de documentació ni tampoc assegurança ni llicència de caça. "La caça amb arc s'ha de fer amb unes condicions molt especials i la zona de l'Alta Garrotxa no és un indret autoritzat, per l'alt interès natural que té", explica el coordinador de l'equip de Guardes Rurals i Marítims de les comarques gironines, Xavier Aupí.

La dimensió de l'arc també era més gran del que és habitual. Feia 1,80 metres, quan el normal és que facin un metre o noranta centímetres, segons Aupí. L'home els va dir que li havia fet un amic seu que és fuster. En no ser homologat, els agents no van poder determinar l'abast que tenia en el moment de disparar i quines podien ser les possibles finalitats. Per tot plegat, van decidir comissar l'arc i les fletxes, que les van dur a la comissaria dels Mossos d'Esquadra. Els guardes no van poder donar l'avís a la policia perquè no hi havia cobertura a la zona i tampoc van poder detenir els dos presumptes furtius perquè hauria calgut portar-los per camins poc accessibles i, segons Aupí, no era segur.

Tampoc van trobar indicis de què haguessin caçat cap animal. No hi havia rastre de sang ni fletxes trencades. Segons Aupí, estaven cometent moltes infraccions que haurien estat considerades com a una falta greu, perquè "portaven una arma manipulada, sense homologar, sense llicència ni assegurança i en una zona no habilitada". Els vigilants sospiten que volien caçar cérvols, ja que és a finals d'estiu quan aquests animals comencen l'època de zel.

A mitjans agost, el cos dels Agents Rurals també van enxampar tres presumptes caçadors furtius que anaven amb un arc, fletxes i un ganivet de grans dimensions a la zona de Montagut i Oix. En aquell cas, però, els van enxampar de nit mentre es desplaçaven amb un vehicle tot terreny.