Girona debat amb 200 experts del sud d'Europa el futur de la indústria càrnia

Els congressistes reflexionen sobre la innovació, l'aplicació d'IA i la sostenibilitat

El palau de congressos de Girona acull aquest dimecres el IV Fòrum Carni i de la Proteïna Alternativa on participen més de 200 experts del sector del sud d'Europa. L'objectiu és debatre sobre el futur del sector i abordar reptes com ara la sostenibilitat d'aquesta indústria o promocionar l'economia circular i l'ús de pinsos amb ingredients alternatius.

La trobada bianual és organitzada per Interempresas Media i l'Institut de Recerca i Tecnologia Alimentària (IRTA). En el congrés es debaten alguns aspectes sobre la innovació, l'aplicació de la intel·ligència artificial (IA) en els processos de producció o el valor nutricional de la proteïna. El fòrum reuneix empresaris, investigadors i experts en la matèria d'arreu del continent.

La trobada d'enguany s'ha concentrat en el valor essencial de la carn en la nostra societat, un tema crucial per al futur de l'alimentació i també per a la supervivència de la indústria càrnia. El director general de l'IRTA, Josep Usall, ha detallat que el sector viu "un moment de transformació sense precedents" i per això és més important que mai debatre sobre el futur i els mètodes de producció.

El sector ha de donar resposta a les noves tendències de consum i també a les propostes gastronòmiques basades en la carn i el paper de les noves proteïnes alternatives. Per això la directora de Continguts de l'Àrea Alimentària d'Interempresas Media, Nina Jareño, ha afirmat que el fòrum gironí pretén "recopilar idees sobre què fer amb els negocis carnis per garantir-ne el futur".

El primer bloc ha arrencat amb l'impacte de la carn a escala social i econòmica. En aquest sentit, s'ha posat en valor el valor nutritiu de la proteïna càrnia i el contingut en micronutrients, com ara vitamines i minerals.

La científica de la Universitat de Medicina i Ciències de la Salut de Dublín, Alice Stanton, assegura que està fent una investigació que qüestiona estudis internacionals que aposten per reduir els productes d'origen animal.

A partir del migdia, l'eficiència i la innovació ha agafat pes en el congrés. La idea és reflexionar sobre com resoldre les noves demandes dels consumidors, que cada vegada són més exigents i conscients del paper de l'alimentació en la sostenibilitat.