Carmen Laforet i un text jurídic a la prova de castellà de les PAU

Una dotzena d'alumnes dels 500 inscrits no s'han presentat

Un fragment de la novel·la 'Nada' de Carmen Laforet i un text jurídic sobre publicitat són alguns dels continguts inclosos a l'examen de llengua i literatura castellana de les Proves d'Accés a la Universitat (PAU) que aquest dimarts al matí han començat i que s'allargaran fins dijous.

Un total de 5.625 estudiants es van matricular a tot Catalunya per fer les proves i aconseguir la nota per accedir a la universitat."Ho he trobat força fàcil", afirmava una de les estudiants en sortir del primer examen que s'ha fet a la Facultat de Dret de la Universitat de Girona (UdG), on la jornada ha arrencat amb plena normalitat. Dels 500 inscrits a la UdG, només una dotzena han faltat a la convocatòria.

Amb nervis i repassades d'última hora als apunts és com els estudiants gironins han afrontar aquest dimarts els moments previs de la primera jornada de la selectivitat de setembre per poder accedir a la universitat. Bona part d'ells ho han fet perquè el mes de juny no van superar el batxillerat i no van poder fer la selectivitat, mentre que d'altres sí que la van fer però la van suspendre o volen pujar nota i millorar els resultats obtinguts el juny.

A les nou del matí ha començat la primera prova, la de llengua castellana i literatura. Hi havia dues opcions a escollir. L'A se centrava en un fragment de 'Nada' de Carmen Laforet, amb exercicis com ara un resum del text o participis irregulars, mentre que l'pció B incloïa un text jurídic sobre publicitat enganyosa i els efectes a menors. "L'he vist força fàcil, sobretot perquè una opció ho era més que l'altre", explicava la Cíndia, una de les estudiants que aquest matí ha fet el primer examen en una de les deu aules habilitades a la Facultat de Dret de la Universitat de Girona i a l'Edifici Aulari Comú al Campus Montilivi.

La Sara, una altre estudiant, també ha trobat que el nivell era accessible: "Quan comences a llegir les coses, veus que ho saps fer i la fas amb tranquil·litat i tot". La primera prova ha servit per trencar el gel i fer fora als nervis. El matí continuarà amb llengua catalana i literatura; disseny; matemàtiques aplicades a les ciències socials; ciències de la terra i del medi ambient, i a la tarda, després d'un descans per dinar, hi haurà l'examen de literatura catalana.

Primer dia d'exàmens amb normalitat

La jornada ha començat amb plena normalitat a la Universitat de Girona. Dels 500 estudiants inscrits a les proves, una dotzena no s'han presentat a la convocatòria, una xifra que s'ajusta al que ve passant en les últimes convocatòries, segons el coordinador de les PAU a Girona, Pepus Daunis. El juny passat, un 93,62% del total dels alumnes que van assistir a les proves de juny van superar els exàmens. Concretament, 2.585 van aprovar dels 2.628 que estaven matriculats. El 2012, el percentatge d'aprovats va ser molt similar, amb un 93,78% del total.

A Catalunya, la convocatòria de setembre incloïa un total de 5.625 matriculats, dels quals 3.028 són dones i 2.597, homes. Per demarcacions, 4.258 estudiants faran els exàmens a Barcelona, 551 a Tarragona, 500 a Girona i 316 a Lleida. Una majoria d'estudiants, 4.116 (el 71,8%), es presenta a les proves de la fase general i a algun dels exàmens de la fase específica i 1.509 faran només exàmens de la fase específica. D'aquests últims, 1.070 són estudiants de batxillerat i 439 de Cicles Formatius de Grau Superior.

Destaca també la dada que 3.714 estudiants són de matrícula ordinària, 249 persones es presenten el setembre per millorar nota i 152 ho fan després de suspendre en anteriors convocatòries.

Els exàmens continuaran dimecres, amb matèries com ara història, dibuix artístic i tecnologia industrial i dijous, moment en què es faran la majoria de les proves de ciències, com física, biologia, química o economia de l'empresa.