El turisme estranger salva les xifres d'ocupació a la Costa Brava

Ha disminuït un 20% l'ocupació aquest juliol en comparació amb l'any passat

El turisme estranger - sobretot el francès, l'holandès i el rus- han ajudat a mantenir les xifres d'ocupació a les comarques gironines que han fregat el 90% a la Costa Brava i han arribat al voltant del 60% a les comarques interiors. A grans trets, les comarques del Pla de l'Estany i Garrotxa han arribat al 65% tot i que els habitatges de turisme rural han assolit el 70% a les zones de muntanya i interior.

Tot i això, des de l'Associació de Turisme Rural asseguren que aquest juliol ha estat "molt dolent" amb una davallada del 20% de l'ocupació respecte el mateix període de l'any passat. Seguint amb la tònica dels últims anys, els turistes redueixen l'estada i les seves despeses. Segons les dades de la Federació d'Hostaleria de les comarques gironines, a grans trets el mes de juliol s'ha arribat al 60% de mitjana d'ocupació a totes les comarques gironines. Una xifra que pujat fins al 70% durant el mes d'agost.

Tot i això, posant la lupa a algunes de les zones més turístiques, la Costa Brava central i sud ha arribat al 90 i 95% d'ocupació mentre que les platges de l'Alt Empordà només han fregat el 65% d'ocupació. Pel que fa a les comarques interiors, l'estiu s'ha tancat amb un 65% d'ocupació i a les zones de muntanya només s'ha arribat al 60%. Des de la Federació, la cap de comunicació, Marina Freixas, ressalta que han registrat una davallada de la despesa dels turistes i una disminució dels dies que els visitants passen a les comarques gironines.

Aquest estiu, la majoria dels turistes estrangers han estat procedents de França, Holanda i Alemanya seguits de famílies catalanes de la demarcació de Barcelona. Des de la Federació ressalten que es tracta de xifres d'ocupació similars a les d'anys anteriors. Pel que fa al turisme rural, el president de l'associació que engloba aquests establiments a les comarques gironines, Ramon Corominas, ha comentat que el mes de juliol ha estat "molt dolent" amb una davallada del 20% de l'ocupació respecte el mateix mes de l'any passat. Tot i això, l'augment de visitants durant el mes d'agost ha ajudat a compensar les xifres. En resum, els locals situats a les comarques de la costa han arribat al 85% d'ocupació mentre que al Gironès, Pla de l'Estany o la Garrotxa s'ha mantingut en un 75 o 80%. El Ripollès i la Cerdanya han estat les comarques amb menys afluència de visitants arribant al 65 o 70%.

Com és habitual, la gran majoria de visitants que utilitzen aquesta mena d'establiments son famílies. "Els turistes nacionals només es queden uns quatre dies mentre que els estrangers aprofiten el temps i poden passar una setmana o quinze dies", ha assegurat Corominas. Des de l'associació estan "preocupats" perquè, de moment, només han omplert un 25% de totes les reserves possibles de cara al mes de setembre.

Finalment, de de l'Associació Grup Costa Brava Centre, el seu gerent, Martí Sebrià, ha detallat que cada cop més els visitants vigilen més amb el seu pressupost. "La temporada ha estat bona, per sobre de les xifres dels darrers tres o quatre anys", ha assegurat.