L'Hospital Josep Trueta de Girona ha realitzat aquest estiu la seva primera intervenció de donació cardíaca en asistòlia controlada, és a dir, amb el cor aturat. Fins ara, el centre havia dut a terme intervencions de donació en asistòlia d'altres òrgans, però mai de cor. Aquesta nova fita marca un pas important en la disponibilitat d'òrgans per a trasplantaments.
La donació en asistòlia controlada implica una gran coordinació entre els diferents equips mèdics. En aquests casos, la retirada del suport vital es fa al quiròfan, i l'extracció dels òrgans s'inicia després de confirmar la mort per aturada cardiorespiratòria durant cinc minuts. Per evitar el deteriorament dels òrgans, es reinicia el flux sanguini mitjançant un dispositiu ECMO que manté les funcionalitats dels òrgans.
El Trueta va començar a gestionar donacions en asistòlia controlada el 2015, inicialment amb l'extracció de ronyó, i posteriorment amb altres òrgans com el fetge i el pulmó. Aquesta nova intervenció cardíaca suposa un repte tècnic i logístic, tal com destaca la Dra. Núria Masnou, coordinadora de Donació i Trasplantaments de l'hospital.
Pel que fa a la previsió per al 2024, les dades són optimistes. Entre gener i juliol d'aquest any, s'han obtingut 235 donants cadàver reals, un 5,38% més que en el mateix període de l'any anterior. La donació en asistòlia ha augmentat un 19,17% respecte de l'any passat, mentre que la donació per mort encefàlica ha mostrat una lleugera disminució.
L'any 2023, el Trueta va ser l'hospital no trasplantador amb més volum de donacions a Catalunya, registrant 28 donants. Aquest increment en la donació cardíaca en asistòlia controlada evidencia l'alt nivell dels hospitals catalans i l'expertesa dels seus professionals. Segons Jaume Tort, director de l'Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT), aquesta nova donació confirma el caràcter innovador i l'esforç dels professionals del Trueta per adaptar-se i liderar en aquest àmbit.
L'any passat, els donants en asistòlia controlada van representar el 56% del total de donants vàlids a Catalunya, amb un total de 1.393 trasplantaments realitzats, 56 dels quals van ser de cor. Sense la generositat dels donants i les seves famílies, aquests avanços no serien possibles.