Set petits productors d’ous ecològics s’uneixen en una cooperativa

La Dotzena està formada per explotacions de les comarques de Girona i de Barcelona

La Dotzena és la primera cooperativa de Catalunya de petits productors d’ous ecològics. Les set granges repartides per diverses comarques de la província de Barcelona i Girona s’han unit per comercialitzar els seus sous sota una mateixa marca i afrontar conjuntament els reptes de futur i “l’amenaça” dels grans productors. Una de les sòcies, Gemma Jaén, de la Granja Slou, explica que la competència en el mercat dels ous és “cada cop més forta”: “Venen macrogranges de fora i cada cop costa més mantenir els beneficis”.

La creació de la cooperativa, explica Jaén, ha permès a les set explotacions seguir treballant i “no caure en mans de grans productors”. “Molts de nosaltres estàvem al límit i només ens quedava l’opció de tancar o d’integrar-nos en un gran productor i no volíem ni l’opció A ni l’opció B”, relata Jaén. La unió en una cooperativa els permet treballar de manera unificada processos com l’envasatge, la distribució o la comercialització. “Ara som molt més eficients i hi guanyem tots”, conclou.

De fet, explica que, fins ara, cada granja en l'àmbit particular havia de fer tots els processos de la cadena com són cuidar les gallines, recollir els ous, cuidar-se de l’atenció al client, la part comercial o la distribució. “Era inviable”, conclou Jaén. Ara, assegura, cada productor “es pot dedicar a cuidar la seva granja, a tenir-la impecable i així també millorarem la qualitat dels ous”.

La idea d’unir-se va sorgir després de la pandèmia quan les granges van constatar la problemàtica de tirar endavant per la inflació dels preus i l’encariment de costos. Oriol Comallonga, propietari de la granja Els Ous de l’Oriol, explica que, a tot això, s’hi va sumar que molts grans productors d’ous convencionals van començar a posar granges d’ous ecològics. “Vam començar a veure ous ecològics al mercat que es trobaven per sota dels nostres costos de producció i això va ser un crit d’alerta”, admet.

Totes les gallines de la cooperativa estan criades sense gàbies i han de garantir que disposin de 4 metres quadrats de pati per a cada animal. L’Ateneu Cooperatiu de les Terres Gironines i Arran de Terra Cooperativa han acompanyat les set granges en el procés de creació de la cooperativa, que ha obert una nau a Artés (Bages), on fan l’envasatge dels ous. A més, la cooperativa gironina La Diligència s’encarrega de fer-ne la distribució.

Les granges que formen part de la nova cooperativa són Ous d’Orpí, a l’Anoia; Ous Eco del Montseny (Breda) i la Granja Slou (Riudarenes), totes dues a la comarca de la Selva; Mas Estrach (Fornells de la Selva), al Gironès; les Tafaneres (Sora), a la comarca d’Osona; la Torrassa (Sant Esteve Sesrovires), al Baix Llobregat; i Els Ous de l’Oriol (Cabrianes), al Bages.