Olot recupera la sirena d'emergències de l'església de Sant Esteve

El 30 d'agost tornarà a sonar després de 80 anys d'història

L’Associació de Voluntaris i Voluntàries de Protecció Civil d’Olot (AVPC) i Protecció Civil municipal continuen amb les seves tasques de sensibilització i educació ciutadana en matèria d’emergències. En aquest marc, el pròxim divendres 30 d’agost a les 19h, l’església parroquial de Sant Esteve d'Olot acollirà una xerrada sobre la història de la sirena ubicada al campanar, organitzada conjuntament amb l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa. L’acte culminarà amb l’activació de la sirena, que tornarà a sonar després de gairebé 80 anys d’història.

La presentació estarà a càrrec d’Anna Bonfill, cap de l’Arxiu Municipal d’Olot, qui oferirà una contextualització històrica sobre la instal·lació i ús d’aquesta sirena. L’equip de voluntaris de Protecció Civil i els Serveis municipals de l’Ajuntament d’Olot seran els encarregats de dur a terme la prova d’activació, prevista per a les 19:30h, amb l’objectiu de comprovar la durada i abast del so.

Aquest acte, a més de rememorar el passat, té la voluntat de recuperar i reivindicar el paper que aquesta sirena, instal·lada inicialment per alertar de bombardejos i emergències, ha jugat al llarg de dècades per a la seguretat de la població d’Olot.

L'aparell, amb més de 80 anys d’història, va ser instal·lat el 1947 després que l’Ajuntament d’Olot encarregués la seva fabricació a la companyia AEESA Anglo-Española de Electricidad, SA, amb seu a Barcelona. L’arquitecte municipal va ser l’impulsor d’aquesta iniciativa, que va comptar amb l’aprovació del Bisbat de Girona i la parròquia de Sant Esteve. La sirena va ser concebuda com una eina crucial per alertar la població en cas d’incendis o altres emergències.

No obstant això, la seva història es remunta fins a l’1 de gener de 1938, durant la Guerra Civil Espanyola, quan Olot va establir un Pla general de defensa contra el bombardeig sistemàtic de les ciutats republicanes, en el qual ja es preveia la instal·lació d’una sirena al campanar de Sant Esteve.

L’acte del 30 d’agost es presenta com una oportunitat única per als veïns d’Olot de conèixer i experimentar de primera mà un tros de la seva història, a través d’un so que durant dècades va ser sinònim de seguretat i protecció.