Maria Branyas, reconeguda com la persona més gran del món i la vuitena més longeva de la història documentada, va morir aquest dilluns als 117 anys, segons ha informat Garrotxa Digital. La supercentenària ha estat incinerada aquest dimarts al matí en una cerimònia íntima al Cementiri Municipal d'Olot.
Aquest mateix dilluns, la família de Branyas va compartir al compte de Twitter Super Àvia Catalana un missatge emotiu que presagiava el desenllaç: "S'acostava l'hora". La publicació, que citaria suposadament les paraules de Branyas, demanava serenor: "No patiu per mi. Ja em coneixeu, allà on vagi seré feliç".
Nascuda el 4 de març del 1907 a San Francisco, Branyas residia des de feia 20 anys en una residència d'Olot. Amb 117 anys i 169 dies, havia superat l'anterior rècord de longevitat ostentat per l'italiana Emma Morano, que va morir el 2017.
Tot i la seva impressionant longevitat, Branyas no va arribar a superar la marca mundial de Jeanne Calment, la francesa que encapçala el rànquing històric de persones més longeves, amb 122 anys i 164 dies.
La vida de Maria Branyas ha estat testimoni d'un segle de canvis profunds i ha esdevingut un exemple d'envelliment actiu i ple de significat. Amb la seva mort, es tanca un capítol destacat en la història de la superlongevitat.
Mostres de condol
El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha enviat el condol a la família de Maria Branyas. "Perdem una dona entranyable, que ens ha ensenyat el valor de la vida i la saviesa dels anys", ha escrit a X.
El president del Parlament, Josep Rull, ha lamentat la seva mort i ha enviat el seu condol a la família de Branyas, a qui ha definit com "un doll de bonhomia, de senzillesa i d'inspiració sobre el procés d'envelliment". La consellera de Drets Socials i Inclusió, Mónica Martínez, s'ha afegit a les mostres de condol a la família i amics de la difunta.
També des del món científic s'ha plorat la pèrdua de Branyas. El científic Salvador Macip també s’ha afegit a les mostres de condol i ha destacat l'ajuda de la garrotxina a la ciència. "Amb la seva col·laboració, entendrem una mica millor perquè algunes persones envelleixen millor", ha afirmat en un missatge a X. Branyas va fer una donació de cèl·lules a l'Institut Josep Carreras per estudiar la seva longevitat.