La Universitat de Girona (UdG) prioritza "el rendiment del coneixement" per sobre de l'econòmic en la nova gestió del Parc de Recerca i Innovació.
A finals de setembre de l'any passat el jutjat va tancar el concurs de creditors del Parc Científic i Tecnològic després que la fundació que el gestionava fes fallida. Això va suposar que tots els edificis que no s'havien subhastat revertissin a la Universitat de Girona.
En paral·lel, la UdG havia comprat l'edifici Giroemprèn que Banc de Santander havia adquirit en la subhasta. Això fa que ara com ara, la UdG és propietària de "pràcticament el 100%" de tota la infraestructura del parc. Només hi ha un 35% de l'edifici H20 que és propietat de l'Institut Català de Recerca de l'Aigua (ICRA). El 65% restant, també és de la UdG.
El rector de la universitat, Quim Salvi, explica que això suposa l'inici d'una "nova etapa" i per això han batejat l'antic Parc Científic com a Parc de Recerca i Innovació. A partir d'ara hi ha una nova fundació que s'encarregarà de la gestió d'aquest equipament per "recuperar l'energia del que havia estat el parc com a motor de desenvolupament" a la demarcació de Girona. Salvi veu poc probable que el parc acabi en una situació similar a la viscuda amb el concurs de creditors que va iniciar el 2015 i que va tancar vuit anys després.
El principal motiu és que la nova fundació "no té el deute" que hi havia per a la construcció del parc i tampoc és propietària dels edificis, només els gestiona. "L'escenari ha canviat molt", reafirma Salvi.
Prioritzar la innovació
Com a part de la nova etapa, el rector ha encarregat a la fundació que prioritzi el rendiment del coneixement per sobre del rendiment econòmic, com passava fins ara a causa del concurs. Salvi confia que la nova etapa serveixi perquè es tirin endavant projectes de recerca i innovació com a tronc vertebral i això impliqui la creació d'empreses que acabin generant un retorn al teixit socioeconòmic de la demarcació. "Cada euro invertit en universitats té un retorn de quatre euros per a la societat", afirma Quim Salvi.
Per això el rector de la UdG mostra la importància de tenir estructures com el Parc de Recerca i Innovació a la ciutat i afegeix una demanda a les administracions perquè donin ajudes. "Tant de bo hi hagi una nova convocatòria de grans inversions", declara el rector.
Més ajudes per a la recerca
Salvi recorda que l'actual parc es va tirar endavant amb un conjunt d'ajudes que donava l'Estat per impulsar parcs científics. Aquestes ajudes, però, s'havien de retornar al cap d'uns anys. En aquell moment, la UdG tenia el compromís del Govern en ajudar la universitat a retornar aquest deute. Amb l'esclat de la crisi econòmica, però, el compromís es va esvair i els deutes van acabar tocant de mort la fundació fins a portar-la al concurs de creditors del 2015.
Per això, Salvi demana una nova convocatòria, però més ben planificada per tal que les universitats no en quedin malparades. "Tant de bo tinguem molts recursos per ampliar el parc", insisteix el rector.
Avui dia el Parc de Recerca i Innovació de la UdG té més de 2.000 treballadors repartits entre els 140 agents que hi ha on s'inclouen empreses, grups de recerca i institucions, entre d'altres.