Els contractes en pràctiques augmenten un 80% a Girona

La UGT denuncia que s'estan cobrint llocs de treball amb aquesta modalitat de contracte, més avantatjosa per als empresaris

La UGT ha elaborat un informe per analitzar els efectes de l'aplicació de la reforma laboral un any i mig després de la seva entrada en vigor, el febrer del 2012. Entre les dades, destaca l'augment dels contractes en pràctiques (+80%) i de formació (+65%), si es comparen les dades de febrer del 2010 al juliol del 2011 amb les de febrer 2012 a juliol 2013.

La secretària general del sindicat a Girona, Dolors Bassa, ha alertat que amb la reforma laboral es van modificar les condicions d'aquests contractes i, per exemple, es van abaixar les cotitzacions a la seguretat social que paguen els empresaris, es van introduir bonificacions per a les empreses que contractessin joves fins a 25 anys amb aquest tipus de contractes i es manté el fet que no cobren indemnització en cas d'acomiadament.

Segons Bassa, s'estan donant casos d'empreses que s'aprofiten de les "condicions avantatjoses" d'aquests contractes i cobreixen llocs de treball amb joves contractats, en teoria, per rebre formació o fer pràctiques. "Aquesta pràctica s'ha estès a molts sectors, on trobem joves treballant tot sols en sectors que no són els seus i sense rebre cap tipus de formació prèvia", ha relatat Bassa, que recorda que a aquests treballadors se'ls paga el salari mínim. "Són contractes escombraria, molt fàcils d'usar de manera fraudulenta", ha alertat Bassa, que lamenta que amb aquest tipus de contracte no es fomenta la continuïtat dels joves a l'empresa.

Altres efectes de la reforma laboral

A banda d'aquest fenomen, la secretària general ha assegurat que la reforma laboral ha suposat la destrucció de llocs de treball, l'empitjorament de les condicions laborals i l'augment de l'atur. Segons dades aportades pel sindicat, en l'any i mig d'aplicació de la reforma laboral, s'ha reduït la contractació (-0,13%) i "pràcticament han desaparegut" els contractes de foment de la contractació indefinida. Si al 2007, abans de la crisi, els contractes indefinits suposaven el 20% del total de contractes, al 2013 només representen un 13,4%.

La secretària general de la UGT a Girona també ha explicat que el PP va introduir una nova modalitat de contracte que havia de ser "l'estrella de la reforma laboral" i que ha tingut molt poc efecte. Es tracta del contracte d'emprenedors, que preveia bonificacions i deduccions fiscals per a emprenedors i pimes que donessin feina estable a joves. Segons Bassa, només un 1% dels contractes que s'han signat des del febrer del 2012 -quan es va començar a aplicar la reforma laboral- són d'aquest tipus.

Bassa també ha explicat que en el darrer any i mig s'han destruït 59.000 llocs de treball, que l'atur ha augmentat en 50.100 persones en aquest període i que hi ha ja 17.000 gironins que han esgotat la prestació d'atur.

"Tardor calenta"

La secretària general ha recordat que la reforma laboral també ha tingut efectes sobre la negociació col·lectiva, ja que s'estableix un període màxim de negociació d'un any per renovar els convenis col·lectius i, en cas de no arribar a cap acord, s'aplica l'Estatut dels treballadors. Segons Bassa, aquesta situació ha fet augmentar la conflictivitat a les empreses i, per això, espera que la tardor serà "calenta". "Haurem de tornar al llenguatge dels sindicats del segle XIX i començar a parlar de patronal assassina", ha declarat.

El cas més greu és, segons Bassa, el que s'està vivint al sector del transport a Girona on la patronal no ha renovat el conveni col·lectiu i, per tant, els treballadors no tenen un marc laboral propi sinó que negocien individualment amb les seves empreses les condicions laborals i econòmiques. Segons Bassa, les empreses s'havien compromès a seguir pagant igual als treballadors fins al desembre però els consta que ja s'han començat a treure plusos als treballadors. Això fa que, en alguns casos, alguns transportistes cobrin de 300 a 400 euros menys al mes.