El primer casal mancomunat del Ter aplega un total de 130 inants

La iniciativa ha estat organitzada per Sant Jordi Desvalls, Medinyà, Cervià de Ter i Viladasens

Els ajuntaments de Sant Jordi Desvalls, Medinyà, Cervià de Ter i Viladasens (Gironès), impulsors del Casal del Ter –un dels pocs casals mancomunats de les comarques de Girona- fan un balanç “molt positiu” del servei, que en aquests moments arriba a l’equador del seu programa d’activitats.

El casal, que finalitzarà el 31 d’agost, té com a objectiu cohesionar els infants i les famílies dels pobles que hi participen i, alhora, oferir propostes de lleure a municipis petits que de forma individual no s’haurien pogut donar pels costos que representen.  

Fins a 130 infants, d’entre 3 i 12 anys, de les poblacions de Sant Jordi Desvalls, Medinyà, Cervià de Ter i Viladasens s’han inscrit en aquesta primera edició. La voluntat de mancomunar la gestió del servei va sorgir arran de la necessitat d’optimitzar els recursos i poder garantir propostes diverses de coneixement, jocs i diversió per a la mainada a l’estiu. Fins a l’any passat, aquest servei només l’oferien alguns d’aquests quatre consistoris, com és el cas de Medinyà, amb les limitacions econòmiques que comportava portar-lo a terme.  

El Casal del Ter, que va començar el 25 de juny passat i compta amb una desena de monitors, es desenvolupa als pobles de Sant Jordi Desvalls, Cervià de Ter i Medinyà. A Viladasens, els infants hi fan algunes de les excursions, ja que dos dies a la setmana, tots els nens i nenes que participen en el casal es troben plegats per fer una activitat conjunta.

Concretament, els dimarts van a la piscina de Vilopriu (Baix Empordà) i els dijous, a part de visitar algun dels pobles que participen del casal, fan excursions, propostes d’aigua o bicicletades, entre d’altres. Fa uns dies van fer una activitat de tir d’arc amb fletxa o, fins i tot, una acampada al costat del pavelló polivalent de Sant Jordi Desvalls, on van assistir uns 90 infants.

A més, pròximament faran una sortida a un parc aquàtic de la demarcació gironina. L’alcaldessa de Sant Jordi Desvalls, Marina Brusi, assegura que “sense aquesta unió dels quatre ajuntaments, els infants no haurien pogut anar a la piscina cada setmana o fer la sortida al parc aquàtic perquè de forma individual els Consistoris no disposem dels recursos econòmics per fer-ho possible”.

Per la seva banda, el regidor d’Educació i Joventut de l’Ajuntament de Medinyà, Arnau Casademont, concreta que el benefici pels municipis és triple: “En primer lloc, perquè al cap d’uns anys aquests infants es trobaran a l’institut de Sarrià de Ter, que és on els toca per zona, i ja hauran teixit una amistat al casal.

En segon lloc, perquè aquests pobles, que històricament havíem format part de la llera del Ter, hem recuperat la relació a través del casal mancomunat. I, finalment, perquè som pobles veïns amb unes condicions de ruralitat i de nombre d’habitants similars i treballar junts ens fa més forts”.

L’alcalde de Cervià de Ter, Guillem Surroca, afegeix que la idea de mancomunar el casal ha permès facilitar la coneixença entre infants i famílies dels diferents pobles. “És una forma de relacionar-se i fer comunitat. Es crea un lligam entre els municipis en una zona poc poblada i amb pocs serveis. Per això, és important unir esforços i anar tots a una. Recuperar la voluntat d’ajuda entre els ajuntaments i els veïns de les quatre poblacions”, assegura. “Els nens i les nenes es coneixen i s’ho passen molt bé”, subratlla Brusi.

Més hores i dies amb servei de menjador

Aquest any –i a partir de la mancomunació del servei- el casal ha ampliat el seu horari: abans es feia des de les 8 fins a les 13h i, aquest estiu, s’ha allargat fins a les 17h i, a més, inclou servei de menjador. També s’ha ampliat el calendari i, enguany, s’ofereix casal al mes d’agost. Durant l’agost, però el casal se centralitza a un sol poble, concretament a Sant Jordi Desvalls, on assisteixen els infants dels diferents municipis participants, perquè el nombre d’inscrits baixa durant aquest mes.  

La mancomunació d’aquest servei ha permès, a més, resoldre una de les problemàtiques que afectava aquests pobles de pocs habitants com és la falta d’inscripcions, cosa que feia inviable la realització d’un esplai. L’alcalde de Viladasens, Xavier Sánchez, subratlla, en aquest sentit, que “amb aquesta fórmula tenim la possibilitat que els nens i les nenes del nostre municipi s’apuntin al casal i es relacionin amb altres nens”.

Sánchez destaca també que és una experiència “molt enriquidora” per aquesta socialització que representa la iniciativa. “Revitalitza els pobles i és una manera de fer xarxa. A més, promou el sentit de pertinença a altres pobles perquè es genera un vincle de relació i també d’amistat entre nens, famílies i municipis que va més enllà del casal”. L’alcalde de Viladasens puntualitza que, malgrat que els tres alcaldes i l’alcaldessa són de partits polítics diferents, “els quatre ajuntaments ens hem posat d’acord perquè no és una qüestió política sinó un tema de municipi i de les persones”.

Propostes temàtiques i bonificacions

El casal, dirigit per l’empresa Ludis, ha programat activitats que giren entorn d’una temàtica i un centre d’interès. També es fan propostes tradicionals sobre la cultura i la tradició catalana. Aquest any el casal està dedicat a la història del territori i s’explica contingut de totes les èpoques, des de la prehistòria fins a l’actualitat.

Els ajuntaments, que van signar un conveni de col·laboració per poder engegar el casal, han pogut oferir una bonificació del 10% en les quotes d’inscripció per a les famílies.

Una altra iniciativa que aquests quatre ajuntaments van mancomunar va ser el PIN de Nadal del 2023. Segons afirmen els tres alcaldes i l’alcaldessa, la idea és continuar mancomunant més projectes. “Som pobles molt semblants entre si i formem part d’un àmbit geogràfic comú i tot el que puguem fer conjuntament és positiu”, assegura Casademont.