Unes 400 persones s'han aplegat aquesta tarda pels carrers de Girona després de ser convocats per la Plataforma pel Decreixement Turístic que reclamen una menor massificació de visitants a la ciutat.
La protesta ha començat a la plaça del Vi, on s'ha fet lectura d'un manifest i des d'allà s'ha iniciat una marxa que ha passat per alguns carrers com el de Santa Clara, Ballesteries, el Pont de Pedra, l'avinguda Gran Via de Jaume I o el Pont de Sant Feliu.
Els concentrats han cridat consignes com ara "Guiris no", "El turisme mata al barri", "Fora turistes dels nostres barris", "Miris on miris, tot són guiris!" o "Volem més Girocletes, no turistes en xancletes".
En diferents punts, també han penjat cartells assenyalant blocs on tot són pisos turístics, criticant que "expulsen" els veïns. La plataforma critica que la ciutat s'ha convertit en un aparador, reclama més fermesa amb els HUT, que la taxa turística es destini a "revertir-ne els impactes negatius" i que s'acabi "la barra lliure" als comerços del sector de la bicicleta.
La plataforma critica que la ciutat s'ha convertit "en un aparador", i que la proliferació de pisos turístics i l'atracció que desperta Girona entre els amants de la bicicleta està expulsant els veïns del centre. "És un sector amb què el turisme de la ciutat s'ha identificat, i que contribueix a la gentrificació; en són exemple els més de 40 negocis relacionats amb la bicicleta que han obert en el darrer any al Barri Vell", critica el portaveu de la plataforma, Jordi Mateu.
L'entitat demana ja no limitar, sinó reduir, les llicències de pisos turístics. I també exigeix més fermesa a l'Ajuntament amb aquells que són il·legals i amb el control dels lloguers de temporada (per evitar que els propietaris, en realitat, els facin servir per allotjar turistes durant pocs dies).
Precisament, al llarg del recorregut, diversos manifestants han penjat cartells assenyalant aquells blocs on tot són HUT. 'Això és un bloc turístic. Your luxury, our misery', deia l'escrit (en anglès, El teu luxe, la nostra misèria). A més, quan la manifestació ha creuat el riu, s'ha desplegat una immensa pancarta amb el lema 'Menys turisme, més barris' a les cases de l'Onyar; precisament, una de les estampes típiques de Girona i de les més fotografiades.
"Estem arribant al límit"
La plataforma s'emmiralla amb la situació que viu Barcelona amb el turisme i assegura que, si no s'actua, Girona seguirà el mateix camí. "Barcelona fa temps que ha arribat al límit, i nosaltres estem a punt de fer-ho; cal repercutir l'impacte negatiu que té el turisme damunt la ciutadania", subratlla Mateu.
A la plaça de la Independència, abans d'acabar la protesta, els membres de la Plataforma pel Decreixement Turístic han llegit un manifest exigint "que es deixi de promocionar i subvencionar el sector"; no només a la ciutat, sinó també a la resta de la demarcació. L'escrit també reclama apujar la taxa turística, i que els diners que se n'obtinguin es destinin no a impulsar-lo "sinó a revertir-ne els efectes negatius" (per exemple, amb polítiques d'habitatge).
A més, els manifestants demanen a l'Ajuntament de Girona que deixi de donar llicències "a aquelles tipologies de comerços" adreçats exclusivament als visitants. I aquí, el manifest posa el focus amb el negoci del cicloturisme, criticant que totes les botigues que s'han obert "no són per reparar la nostra bicicleta per desplaçar-nos, sinó que s'adrecen a un comprador de luxe".
A Girona, el manifest impulsat per la plataforma compta amb més d'un miler d'adhesions de particulars i una quarantena d'entitats d'arreu de les comarques gironines. Abans de donar per acabada la protesta, els membres de l'entitat ja han avisat que, si la situació no es capgira, al setembre emprendran noves accions.
Protesta a Barcelona
D'altra banda, a Barcelona 2.800 persones segons la Guàrdia Urbana, han sortit al carrer pel mateix motiu. Sota el lema 'Prou, posem límits al turisme', més de 140 associacions veïnals, moviments socials, ecologistes i en defensa de l'habitatge han convocat una manifestació que ha començat a caminar a les 18:30 hores des de les Drassanes.
En ambdós casos els convocants denuncien que l'arribada "massiva" de turistes "agreuja" les desigualtats socials, els problemes d'accés a l'habitatge o la crisi mediambiental, i reclamen mesures per reduir l'activitat turística a les portes d'un estiu que es preveu de rècords a la capital catalana i al conjunt de Catalunya.