L'ACA licita per més de 2 MEUR les obres per garantir el sanejament de les aigües residuals a Gualta

Connectaran el nucli urbà amb la depuradora de Serra de Daró

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha posat a licitació l'execució de les obres per millorar el sanejament de Gualta (Baix Empordà). Els treballs tenen un pressupost de més de 2 milions d'euros (MEUR) i s'hi poden presentar ofertes fins al 6 de setembre.

Després d'estudiar diverses opcions, es preveu la construcció d'un col·lector en alta de prop de 4.000 metres de longitud, que recollirà les aigües residuals generades i les transportarà fins a la depuradora de Serra de Daró.

Els treballs també preveuen la construcció d'una estació de bombament per poder impulsar i transportar les aigües residuals fins a la planta depuradora. Aquesta mesura servirà per a garantir el sanejament del nucli urbà, on viu prop del 70% de la població censada.

La resta de nuclis disgregats del municipi ja sanegen les aigües residuals a través de la connexió amb la depuradora de Torroella de Montgrí.

Segons informa l'ACA en un comunicat, el nucli de Serra de Daró disposa d'un sistema de sanejament que consisteix en una planta depuradora que pot tractar un cabal mig diari de 342 metres cúbics per dia, fet que suposa donar servei a una població equivalent de 1.423 habitants. En l'actualitat la planta disposa de capacitat suficient per admetre els cabals del nucli de Gualta i, per això, han resolt que és viable la solució constructiva proposada.

La depuradora de Serra de Daró, activa des de 2012, disposa d'un sistema de tractament de les aigües mitjançant un procés de fangs activats de baixa càrrega per a l'eliminació de la matèria orgànica i amb eliminació biològica de nitrogen (nitrificació-desnitrificació) i de fòsfor.

La configuració del tractament secundari consta d'un reactor biològic quadrat amb un decantador secundari concèntric. Les aigües efluents són enviades parcialment a un dipòsit d'acumulació d'aigua per a aigua de serveis i la resta són abocades a la Riera Grossa. Els fangs generats en el procés biològic són tractats i estabilitzats mitjançant eres de rizocompostatge.

L'ACA remarca que aquesta actuació permetrà millorar la qualitat mediambiental del riu Daró.

A Catalunya, actualment hi ha 554 depuradores en servei, que garanteixen el sanejament del 97,2% de la població. Al Baix Empordà, hi ha desplegades un total de tretze depuradores, que garanteixen el sanejament de prop del 98% de la seva població.