La Ruta del Vi DO Empordà programa noves activitats d'enoturisme per aquest estiu

Concerts, sopars entre vinyes, sessions de ioga o mostres, són alguns exemples

Els cellers de la Ruta del Vi DO Empordà del Patronat de Turisme Costa Brava Girona de la Diputació de Girona han anunciat avui la programació d'activitats per aquest estiu com ara el cicle de "Vins i música" del celler Terra Remota, concerts de músics locals que es mariden amb vins del celler i tapes, els dimecres de les vuit del vespre fins a la mitjanit, i el primer cicle de "Tastos de vins i oli" del Celler Cooperatiu d’Espolla.

També hi ha l’esdeveniment "Mas Geli fest", els caps de setmana de juliol i agost, o el cicle de nits d’estiu "Música i vi a la finca Bell-lloc", que proposa sopars acompanyats de música i vins del celler Brugarol.

A més, s’ofereixen les sortides en embarcació clàssica per degustar vins i gambes, "Degustació de mar", a càrrec del celler Clos d’Agon i Tela Marinera; el cicle de sopars i concerts o poesia, al celler la Vinyeta, divendres i dissabtes al vespre en diverses dates; el monòleg de Sito Fonk o el passeig gastrobotànic a càrrec de Iolanda Bustos a Vinyes d’Olivardots, o l’activitat "Masia Sarau" del celler Masia Serra, el 3 d’agost, una festa per gaudir de la bona música, la gastronomia i els vins al peu de l’Albera, entre d’altres.

Tanmateix, empreses i municipis vinculats a la tradició vitivinícola empordanesa i amb potencial enoturístic presenten propostes com ara el berenar sopar "Sabors de la Terra" que organitza La Cuina de l’Empordanet en els arrossars de l’Estany de Pals, el 21 de juny, i l’activitat "Els temps del vi. Un tast a cegues al monestir" de Sant Pere de Rodes, tots els dijous a partir del 18 de juliol i fins al 29 d’agost.

El Mas Gusó, a Sant Pere Pescador, programa un tast de vins dirigit per l’enòleg del celler Peralada, Delfí Sanaüja, o una sessió de ioga impartida per Clàudia Arias. Al jaciment d’Empúries s’organitza l’activitat a porta tancada durant les nits d’estiu "Torna el Bibendum: els capvespres de vi a Empúries" de la mà de la sommelier i arqueòloga Romina Ribera. A Figueres se celebra la "Mostra del Vi de l’Empordà", del 27 al 30 de juny, i s’organitzen rutes enogastronòmiques de la mà de la sommelier Laura Masramon. A Pals, els dies 29, 30 i 31 d’agost, tindrà lloc la "Mostra de Vins" que inclou una exposició i degustació de vins locals i de l’Empordà, un mercat d’artesania i alimentació, i diverses activitats musicals.

El dinamisme del sector enoturístic de la Costa Brava segueix creixent i regenera l’oferta d’activitats i serveis per al visitant apostant per crear productes combinats de proximitat. Des de la Ruta del Vi DO Empordà del Patronat de Turisme Costa Brava Girona de la Diputació de Girona es duu a terme una tasca d’estructuració i promoció d’aquesta oferta innovadora i de qualitat.

2,8 MEUR d'impacte econòmic

Segons l’informe estadístic "Visitants Ruta del Vi DO Empordà 2023" elaborat pel Patronat de Turisme Costa Brava Girona de la Diputació de Girona en els cellers associats, un total vint-i-quatre cellers registren 91.146 enoturistes, representant un creixement del 14,30 % respecte l’exercici 2022.

L’informe recull que la despesa de l’enoturista se situa en 42,18 euros, import que dobla la despesa registrada a l’any 2016. Així, l’entitat estima que l’impacte de l’enoturisme als cellers de la Ruta del Vi DO Empordà se situa en 2.873.789 euros en l’exercici 2023.

Pel que fa a l’evolució de visitants als cellers per mesos de l’any, per primera vegada s’observa un aplanament de la corba d’estacionalitat, mantenint-se un flux més estable de visitants entre els mesos d’abril a novembre.

Pel que fa a la procedència dels visitants es constata que l’any 2023, el 59 % dels visitants procedien de Catalunya, un 29 % dels visitants eren estrangers i un 11 % eren de la resta de l’Estat espanyol. S’evidencia que els visitants de proximitat, sobretot els residents, són el principal client dels cellers. Quant a l’enoturista internacional, destaca que els francesos són els que més visiten els cellers empordanesos, amb un 25 %, seguits pels procedents del Benelux, amb un 23,5%, i, en tercera posició, pels nord-americans, amb un 14,4 %.