Els usuaris dels Parcs Naturals hauran de pagar per fer ús d'alguns serveis

El Departament de Medi Ambient preveu ampliar el carnet de boletaire de Poblet a altres zones la propera tardor

Els usuaris dels Parcs Naturals de Catalunya hauran de pagar per utilitzar determinats serveis. El Govern preveu aplicar-ho, per exemple, en l'aparcament o altres usos que suposin un "plus" de personal o de feina, segons ha explicat el conseller d'Agricultura i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí. Aquest, ha afegit que en un moment en què l'administració pública té menys diners i cal "ser capaços de tenir ingressos addicionals" que revertiran "directament" sobre els parcs. El departament està valorant en quins serveis es podria aplicar, la fórmula i si se'n podrien crear de nous. Paral·lelament, també preveu ampliar el carnet de boletaire de Poblet a altres zones del país.

Segons Pelegrí, la Generalitat no pot afrontar el manteniment dels parcs i, per això, reconeix que cal un "canvi de mentalitat" del ciutadà, del Govern i dels propis parcs. "Una cosa que és de tots, tots hem d'ajudar a conservar-la", ha afirmat.

"Tots els serveis que comportin un plus de dedicació, té lògica que els que l'usin sufraguin el seu cost", ha insistit, a l'hora que afegeix que la gent entén que s'ha de "ser corresponsables".

No a tots els parcs es farà pagar pel mateix servei


El Departament de Medi Ambient encara no té el paquet de serveis pels quals es farà pagar perquè encara "s'està valorant" en quins s'aplicarà, a través de quina fórmula i si se'n poden impulsar de nous. Pelegrí, però, avança que "no a tots els parcs es farà pagar per tot, sinó que s'ha de valorar per quins serveis es farà pagar en funció del parc". "És molt variable", ha precisat.

Tot i que no hi ha terminis per iniciar-ho, "en la mesura que es pugui, s'intentarà posar en règim aquest procés" que, el conseller, titlla "de corresponsabilitat ciutadana".

Estendre el carnet de boletaire

El Paratge Natural d'Interès Nacional de Poblet va ser l'escenari, l'any passat, d'un pla pilot únic a Catalunya. Els boletaires pagaven 10 euros per obtenir el popularment conegut com a 'carnet de boletaire', una autorització per accedir en aquest entorn i caçar bolets.

L'experiència va superar amb èxit la prova i el Govern preveu estendre-la a altres zones la propera tardor i obrir-la també a altres espais privats que s'hi vulguin sumar. "La idea és la mateixa, un nou model per fer pagar per conservar els nostres espais naturals", ha insistit Pelegrí.