Pere Navarro: 'La declaració unilateral d'independència és una fantasmada'

El líder dels socialistes també apunta que hi ha inversors que tenen por de venir a Catalunya per la situació política

Després que el Consell Assessor per a la Transició Nacional i el propi Govern hagin contemplat la declaració unilateral d'independència com una última opció cap a l'estat propi, el primer secretari del PSC, Pere Navarro, ha volgut deixar clar que pel seu partit aquesta és fita inassolible de qualsevol de les maneres. "És una fantasmada. No estem en un procés semblant a altres països que han fet aquest tipus de declaracions., no té res a veure amb Kosovo", ha explicat.

I és que el líder dels socialistes ha volgut alertar que una mesura com aquesta podria deixar Catalunya en una situació realment complicada. En aquest sentit, ha recomanat als "partidaris de la via de Kosovo" que "vegin en mans de qui està l'economia de Kosovo, quina és la qualitat de vida que hi ha, i quin ha estat el resultat de tot el procés tan conflictiu que han seguit i de la seva meravellosa declaració unilateral d'independència".

Inestabilitat política

Navarro ha demanat que els responsables de l'acció exterior de la Generalitat "canviïn les prioritats". Segons Pere Navarro, han de deixar "d'internacionalitzar el que anomenen el conflicte català" i centrar-se en ajudar a les empreses a exportar i atraure inversors. 

I és que Navarro considera que ara mateix les grans empreses internacionals no consideren Catalunya com un bon destí per les seves operacions comercials o per ubicar-hi una seu. I la culpa és del procés sobiranista i de com l'està portant el Govern. "Hem de fer que Catalunya sigui un país atractiu perquè vinguin inversions. I avui hi ha inversors que tenen por de venir a Catalunya a col·locar els seus diners i crear llocs de treball perquè veuen que la situació política a Catalunya és molt inestable, perquè el tema del 2014 està molt present, i perquè hi ha una gran inseguretat jurídica i política per a aquestes empreses", ha sentenciat Pere Navarro, tot apostant per "internacionalitzar Catalunya, però no internacionalitzar conflictes".

En aquest sentit, ha esperonat al president de la Generalitat, Artur Mas, a aprofitar els seus viatges a l'exterior per "buscar inversors i donar tranquil·litat, garantir que no hi haurà cap conflicte perquè les coses es negocien". "Malauradament, no és aquesta la imatge que s'està donant des del Govern ara", ha lamentat el socialista.

D'altra banda, enmig del debat sobre si la consulta sobre el futur polític de Catalunya s'ha de celebrar al segon semestre de l'any vinent, el líder del PSC ha volgut deixar clar que per ell fixar ja quan s'ha de fer el referèndum "és una irresponsabilitat". "A llocs com Escòcia han trigat uns quants anys a negociar-la", ha explicat Navarro, que no entén perquè el Govern i alguns partits s'entesten en prefixar ara el dia de la celebració.

"El que s'ha de fer, en primer lloc, és negociar amb responsabilitat i no col·locar-nos cap data en el calendari que ens pugui portar a una situació d'estrès, i més encara enmig d'una crisi econòmica com la que tenim", ha considerat el primer secretari del PSC, que creu que "no hi ha d'haver data límit, sinó un procés de negociació".

I és que Navarro creu que si es manté la data del 2014 "hi haurà una situació de gran frustració a Catalunya" que, segons ell, ara està sent "atiada pels partits que creuen que la confrontació els està beneficiant". "La crispació augmenta dia a dia i això es nota pel carrer. Ho notem els responsables polítics d'una i altra banda, i és un clima que no afavoreix a ningú", ha sentenciat Pere Navarro, que ha conclòs que "ara necessitem canviar el clima i treure pressió, però tenir una data límit és crispar i posar pressió".