Creen un taller d'arts escèniques per a joves amb trastorn de conducta alimentària a Salt

La intenció és crear una producció teatral amb les idees que donin els alumnes

L'Institut d'Assistència Sanitària (IAS) i l'Escola Municipal de Belles Arts de Salt (Gironès) han creat un taller d'arts escèniques per a joves de l'hospital de dia d'adolescents i de la Unitat de Trastorns de Conducta Alimentària (UTCA) que té l'IAS.

Les sessions d'aquesta prova pilot es faran els dies 2, 4, 16 i 18 de juliol i seran dirigides pel grup d'Escenaris Especials. La intenció és que en aquest taller hi participin directors com Jordi Subirà, Tere Solà i Àlex Brull. S'hi treballaran aspectes com ara la memòria, l'expressivitat emocional, les habilitats socials o l'autoestima, entre d'altres. La intenció és que d'aquest taller en surti una producció teatral a partir de les idees que donin els alumnes.

L'Escola Municipal de Belles Arts (EMBA) de Salt va començar a col·laborar amb l'IAS el 2019 amb activitats puntuals per acostar l'art als joves que van a l'hospital de dia d'adolescents i a la Unitat de Trastorns de Conducta Alimentària (UTCA).

Durant aquests cinc anys, els docents de l'escola han permès obrir la pràctica artística al col·lectiu de persones amb discapacitat intel·lectual i trastorn de conducta, un col·lectiu que sovint no té una oferta cultural en què participar.

Ara, l'IAS i l'EMBA han creat unes sessions teatrals que es faran amb la col·laboració d'Escenaris Especials. El taller es farà al juliol i pretén fer un espectacle a partir de les idees de l’alumnat. L’objectiu és oferir als participants un espai on expressar-se artísticament, amb la idea que el resultat sigui un teatre compromès amb el valor de la diferència, trencament dels estigmes, i doni veu a tothom.

Cada any participen unes 25 persones en els tallers i cursos de l'EMBA que són usuaris de l'hospital de dia d'adolescents i l'UTCA. L'alcalde de Salt, Jordi Viñas, destaca la importància del projecte per "facilitar l'accés a la cultura a nous col·lectius". Per la seva banda, la cap de l'UTCA, Glòria Tràfach, destaca el paper de l'art en la seva vessant terapèutica, ja que afavoreix a "canalitzar el malestar" de les persones en diferents disciplines.