Risc alt d'incendi forestal a tres comarques de Girona

Protecció Civil demana precuació i recorda que el confinament a casa és la mesura més segura en cas de foc

Protecció Civil ha activat el Pla Infocat en fase de prealerta perquè les puntes de calor que s'assoliran aquest dilluns a partir de les dues del migdia eleven a "molt alt" el risc d'incendi en diverses comarques del país. La cap de servei logístic i operativa territorial, Rosa Mata, ha demanat que s'eviti qualsevol activitat relacionada amb foc, que es vigili l'abandonament de deixalles al bosc i que s'intenti matenir nets els marges de separació entre les vivendes i la vegetació.

En cas d'incendi, recorda, el més important és "quedar-se a casa tancant portes i finestres", recorda Mata. L'evacuació ja es farà si ho consideressin oportú els Bombers. El risc disminuirà a partir de dimarts. El risc d'incendi forestal, d'acord a la previsió de perill de la Direcció General de Medi Natural i Biodiversitat, és molt alt a les comarques de Baix Llobregat, Vallès Occidental, Anoia, Bages, Urgell, Segarra, Conca de Barberà, Ribera d'Ebre i Terra Alta.

A més, durant aquest dilluns les següents comarques tenen un risc d'incendi forestal alt: Alt Empordà, Pla de l'Estany, la Selva, Vallès Oriental, Maresme, Alt Penedès, Garraf, Baix Penedès, Tarragonès, Alt Camp, Priorat, Baix Ebre, Montsià, la Noguera, l'Alt Urgell i el Solsonès.

La cap de Servei Logístic i Operativa Territorial, Rosa Mata, ha subratllat que cal "extremar les precaucions en zones properes al bosc i evitar qualsevol activitat generadora de risc d'incendi".

En cas d'observar una columna de fum, s'ha de trucar de forma immediata al telèfon d'emergències 112 indicant la posició de la columna de fum amb la màxima precisió possible.

Es recorda que, d'acord amb el Decret 64/1995 de mesures per a la prevenció dels incendis forestals, queden anul·lades les autoritzacions per activitats amb risc d'incendi forestal.

Augment significatiu de les temperatures

Protecció Civil també manté l'avís per situació de ric per calor, d'acord a les prediccions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) d'augment significatiu de les temperatures a partir de les dues de la tarda.

Es preveu que se superi el llindar de temperatura màxima extrema durant aquest dilluns a totes les comarques de Lleida, excepte la Segarra, i a les comarques de l'Alt i Baix Empordà, Pla de l'Estany, Gironès i Garrotxa de la demarcació de Girona.

A la resta del territori català, les temperatures també es poden incrementar i per tant també cal aplicar les recomanacions de Protecció Civil, que es poden consultar al web www.gencat.cat/interior/onadadecalor

Protecció Civil recomana a la ciutadania que s'informi de com fer front a aquest augment significatiu de les temperatures, sobretot en el cas dels grups més vulnerables a la calor -gent gran, nadons, malats crònics...-.

Sobretot es recomana evitar la deshidratació, evitar sortir a les hores de màxima insolació, en especial, en el cas dels nadons i la gent gran, així com tenir cura dels familiars i veïns d'edat avançada o malalts que viuen sols. En cas d'emergència cal trucar al telèfon 112. Es poden trobar més consells al Canal Salut Consells per l'estiu.

Protecció Civil també ha recomanat als municipis que reforcin les mesures de prevenció per a la protecció de les persones més vulnerables a la calor i també quant a prevenció del risc d'incendi forestal.