El sector del suro de Girona preveu salvar la campanya gràcies a les últimes pluges

La taula de la fusta detecta una caiguda de la demanda però manté la cotització

El sector del suro de Girona confia en salvar la temporada d'aquest 2024 després de les pluges que s'han produït al llarg de tota la primavera. Malgrat tot, els empresaris asseguren que els efectes de la sequera desperta "incerteses" a l'hora de pelar els arbres.

La patronal s'ha reunit a la taula dels preus de la fusta i el suro, que es convoca dues vegades a l'any. En ella, els recol·lectors han detectat una baixada en les vendes, sobretot en l'àmbit del vi. De fet, asseguren que el sector pateix una "crisi greu" per aquest retrocés en les vendes.

De tota manera, el sector ha incrementat els preus i la pela de suro de qualitat A se situa entre 3.000 i 4.000 euros per tona.

Prioritzar la fusta i el suro catalans

Pere Sala, empresari i president de la taula de cotització de la fusta, manté que prioritzar el consum de fusta i suro catalans és molt important per tal de donar estabilitat al teixit productiu forestal del nostre país. Sala afirma: “És cabdal per la professionalització, la mecanització del sector i la planificació de treballs de Gestió Forestal Sostenible a favor de l’adaptació dels nostres boscos al canvi climàtic i per la prevenció d’incendis”. En aquest sentit, les importacions de fusta, afegeix, “desvirtuen aquests beneficis que el consum de fusta local ofereix”.

La Llotja de Contractació de Girona és l’espai on es formalitzen els preus del sector de la carn, el cereal, la fusta o el suro. Els empresaris que es dediquen a aquestes activitats es reuneixen cada divendres a la tarda i donen els preus orientatius per tal que la resta de professionals de la demarcació tinguin constància dels preus reals de la comercialització dels seus productes.

Pel que fa a la taula de la fusta i el suro, se celebra 2 cops a l’any per marcar les tendències i l’evolució dels preus. Domènec Morera, president de la Llotja de Girona, explica que la seva feina també resulta d’interès per l’administració, que “necessita disposar de bones referències de l’evolució dels preus reals dels productes”.