Els germans Roca creen uns premis sobre literatura gastronòmica

Inclouen categories a obres publicades, manuscrits inèdits i treballs periodístics

Neixen uns nous premis que busquen "celebrar" la unió entre la gastronomia i la literatura, ressaltant el paper cultural del cuina: els Roca Awards. Organitzats pels germans Roca, Òscar Broc, Toni García i Pep Prieto, amb el suport de la Generalitat, la Diputació, l'Ajuntament de Girona i la consultora de gastronomia Brandeliciou, inclouen categories a obres publicades, manuscrits inèdits i treballs periodístics.

La presentació dels nous guardons, aquest dimarts al Celler de Can Roca, ha reunit diferents personalitats del món gastronòmic, social i polític, en una jornada dedicada a ressaltar el paper de la gastronomia com a eix cultural.

"Estem emocionats de presentar els Roca Awards, un projecte que destaca la importància de la gastronomia com una forma d'art i un pilar cultural. Aquests premis busquen celebrar i reconèixer aquells que narren la riquesa de la nostra cuina a través de la literatura. I estem encantats de ser-ne part", afirmen Joan i Josep Roca.

D'altra banda, Toni Garcia, Òscar Broc i Pep Prieto, organitzadors i precursors dels premis, remarquen que "els Roca Awards són una iniciativa pionera que pretén valorar la literatura gastronòmica en totes les seves formes": "El nostre objectiu és promoure aquest gènere, atraure personalitats rellevants i generar un impacte significatiu en l'àmbit cultural i mediàtic".

Aquests premis tenen com a objectius principals promoure i valorar la literatura gastronòmica, destacant la riquesa i diversitat de la narrativa culinària en un moment excepcional per al sector.

Aquests premis aspiren a esdevenir el referent global en l'àmbit de la literatura gastronòmica, establint un estàndard d'excel·lència i qualitat reconegut mundialment. A més, busquen generar un impacte mediàtic significatiu i atreure personalitats rellevants de diversos sectors, enlairant el perfil de la literatura gastronòmica i destacant-ne la importància cultural.

Els premis s'estructuraran al voltant de diversos esdeveniments i activitats, incloent-hi un sopar temàtic anual a El Celler de Can Roca, on els germans Roca acolliran un grup de xefs seleccionats per marcar l'inici de cada convocatòria. A més, organitzaran un Concurs Popular de Relats Curts en català en col·laboració amb l'Ajuntament de Girona, coincidint amb Sant Jordi, on el relat guanyador serà anunciat durant la gala. La culminació de l'esdeveniment serà la Gala d'Entrega de Premis, que tindrà lloc el 22 d'abril de 2025 a El Celler de Can Roca, on es reconeixeran els guanyadors en diferents categories de literatura gastronòmica.

Categories dels Premis

Premi Nacional i Internacional Daniel Redondo: Fent honor al difunt cap de cuina de Can Roca, aquest premi reconeixerà obres publicades en català, espanyol i anglès, abastant biografies, assaigs, receptes i història. El premi a Obra No Publicada distingirà manuscrits inèdits "d'alta qualitat i originalitat", oferint publicació per part d'una gran editorial.

El Premi al Millor Article o Treball Periodístic Publicat serà per a propostes de periodisme gastronòmic, tant imprès com digital. El Premi al Millor Relat Curt en Català guardonarà el millor relat amb temàtica gastronòmica.

Els premis en categories d'obres publicades inclouran una dotació econòmica, donant suport a futurs projectes, mentre que les obres no publicades rebran l'oportunitat de ser publicades a l'editorial Penguin Random House.