Europa suspèn per segon any la qualitat de l'aigua de la platja del Rec del Molí de l'Escala

Part de l'estany de Banyoles enguany aprova i l'informe del 2023 sosté que és òptima per al bany

L'Agència Europea del Medi Ambient (AEMA) torna a suspendre la qualitat de l'aigua de la platja del Rec del Molí de l'Escala (Alt Empordà). L'informe, que avalua la situació amb dades del 2023, situa aquesta zona de bany entre les que tenen una qualitat "pobra".

Una classificació que fa que l'organisme demani que s'hi impedeixi el bany i s'hi apliquin mesures per revertir la situació. És el segon any que aquesta platja es troba a la llista negra. N'havia aconseguit sortir l'any 2021, quan va obtenir el segell de "suficient" però el va perdre l'any passat, quan van fer públic l'informe amb dades del 2022. La zona de bany que ha sortit del llistat és la part de l'estany de Banyoles on l'any passat també recomanaven restringir el bany.

Ja l'any passat, l'Ajuntament de l'Escala va considerar "injusta" la valoració de l'AEMA i va apuntar que els exàmens fets per l'ACA contradeien les recollides a l'informe, concloent que la qualitat de l'aigua al Rec del Molí era òptima.

L'informe avaluant el 2022 també va suspendre la qualitat de l'aigua a part de l'estany de Banyoles, on demanava tancar el bany. Aquest any no repeteix i les mostres revelen que no hi ha cap risc per al bany.

El mapa amb les dades del 2023 de l'AEMA no marca en vermell cap altre punt del litoral català més enllà del de l'Escala. A Espanya, l'AEMA ha analitzat la qualitat de l'aigua de 2.275 zones de bany, de les quals 1.994 són a la costa i 281 a l'interior. De les zones analitzades a l'Estat, el 87,6% tenen una qualitat de l'aire excel·lent, el 7,8% bona, l'1,7% suficient i l'1,7% pobra.

L'Ajuntament ho torna a considerar "injust"

La història es repeteix i l'Ajuntament de l'Escala (Alt Empordà) afirma que "és injust" la calificació atorgada per l'Agència Europea del Medi Ambient (AEMA). En un comunicat, el consistori torna a criticar la fórmula de càlcul de l'organisme "agafant com a referència dades parcials d'anys anteriors": "Especialment tenint en compte que les alteracions temporals han estat mínimes en el còmput global de la temporada".

L'ajuntament recorda que, de manera preventiva, fa quatre anys van senyalitzar com a zona no apta per al bany la part més propera a la desembocadura del rec (160 metres dels 365 de la platja) i remarca que aquesta opció és la mantindran "un any més per a aquest estiu".

Al comunicat, l'Ajuntament exposa que, en col·laboració amb l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), estan efectuant diferents actuacions al llarg de l'any per garantir la millor qualitat possible de l'aigua que hi circula i detectar qualsevol possible alteració. Així, aquest hivern han instal·lat una dotzena de sensors extra en tot el tram escalenc del Rec del Molí per monitorar la situació de l'aigua, sense que de moment s'hagi pogut detectar cap focus concret crític.

A més, han fet connectar a la xarxa diverses activitats econòmiques i particulars al voltant del rec que encara no ho estaven i està previst que continuar fent controls amb càmeres dels claveguerams més propers per assegurar "que tots estan en una situació òptima": "Aquestes accions se sumen a les fetes en anys anteriors, com la reparació de diversos trams de canalització"

L'Escala té set quilòmetres de litoral i una quinzena de platges i cales, tant urbanes com naturals. La resta de zones de bany, tenen bona qualitat de l'aigua segons l'informe de l'AEMA.