L'acusat del crim de Ripoll diu que no volia matar la mare i que es va sentir que l'atacava

Els perits apunten que les drogues podrien haver influït juntament amb una discapacitat intel·lectual

L'acusat del crim de Ripoll ha afirmat que "en cap moment" va tenir intenció de posar fi a la vida de la seva mare quan li va assestar múltiples ganivetades el matí del 31 d'octubre del 2021. El processat, que només ha respost a la defensa, ha afirmat que "no feia res més" que consumir drogues i ha al·legat que té al·lucinacions, tant visuals com auditives.

Segons el seu relat, el dia dels fets la dona va entrar a l'habitació mentre ell dormia. Li va veure un objecte a la mà i creia que la mare li volia fer mal: "Em vaig sentir acorralat".

Els perits apunten que l'acusat podia tenir les capacitats "disminuïdes o anul·lades" pel consum de drogues, lligat als seus antecedents psiquiàtrics per intoxicacions i a una discapacitat intel·lectual.

La declaració de l'acusat, que s'ha acollit al dret a contestar només a les preguntes de la defensa, ha durat cinc minuts escassos. El processat ha afirmat que la tarda i la nit anterior als fets -que van passar cap a les nou del matí del 31 d'octubre del 2021- va estar consumint drogues i alcohol: "Portava una mala ratxa, portava molts dies sense dormir i sense parar de consumir. Vaig perdre el compte de quants dies".

Segons la seva versió, era una situació que s'havia convertit en habitual. De fet, ha remarcat que prendre drogues era el seu "hobby: "No feia res més. El meu dia a dia tractava en pillar-me el 'colocon'". Responent a l'interrogatori del seu advocat, ha exposat que, entre les drogues que prenia, hi havia bolets al·lucinògens que cultivava ell mateix a casa o marihuana que assecava.

L'acusat ha al·legat que tenia percepcions "estranyes" des de dies abans dels fets. En concret, ha indicat que veia "una ombra" a casa de la seva mare i notava que el "perseguia alguna energia" i notava olor "a putrefacte". Això, ha afegit, s'accentuava quan consumia drogues i, segons el seu relat, ha continuat a la presó. També ha declarat que, en més d'una ocasió li ha semblat que el seu company de cel·la li parlava baixet i quan li ha preguntat què volia li ha respost que no estava dient "res": "Vaig arribar a escoltar que em va dir que ell ho pot controlar tot".

En relació al dia dels fets, l'acusat no ha entrat al detall de què va passar però sí que ha dit que, quan la víctima va entrar a l'habitació on ell dormia, li va semblar que duia un objecte a la mà: "Vaig notar bastanta por i pànic i ganes de sortir d'aquell lloc, em vaig sentir acorralat". El processat ha dit que "en cap moment" va tenir intenció de matar la dona i que, de fet, no es creia que hagués mort.

Afectació per les drogues

Abans de la declaració del processat, al final de les jornades del judici que es fa amb jurat popular a l'Audiència de Girona, han declarat els perits que l'han avaluat. Segons han exposat, té un historial psiquiàtric amb episodis psicòtics breus vinculats a la intoxicació per drogues, que se suma a una discapacitat intel·lectual amb una intel·ligència inferior a la mitjana i a una personalitat amb característiques dependents, antisocials i esquizoides.

Per això, indiquen que, en cas d'ingesta de tòxics, podria tenir les capacitats "disminuïdes o afectades" perquè ja ha patit en altres ocasions "al·lucinacions visuals autoreferencials" durant les quals creu que li volen fer mal.

Tot i això, els perits han assenyalat que, després de la detenció, no se li van prendre mostres i, per tant, no hi ha cap prova objectiva que acrediti que havia pres drogues el dia dels fets.

Els forenses han assenyalat que l'atac a la mare va ser d'una "violència extrema" i que el processat la va agredir amb dues armes. Una va ser una navalla automàtica que es va trencar i part de la full va quedar clavada al cos de la víctima i les altres lesions són compatibles amb el punyal localitzat a l'escena del crim.

El fiscal Enrique Barata acusa inicialment el processat d'un delicte d'assassinat per traïdoria i acarnissament amb l'agreujant de parentiu i d'un delicte de tinença d'armes prohibides per la navalla i el ganivet de combat i sol·licita 25 anys de presó.

La defensa, encapçalada pel lletrat Toni Garcia Pinto, admet el crim però al·lega que l'acusat no sabia el que es feia perquè estava intoxicat pel consum d'alcohol i drogues i que va patir una alienació mental.

Després del tràmit de conclusions i informes, està previst que el magistrat-president entregui dimecres l'objecte del veredicte al jurat popular, que es retirarà a deliberar.