Figueres obrirà el refugi antiaeri de la Guerra Civil

L'estructura, amb capacitat per 200 persones, es podrà visitar una vegada adequats els accessos

L'Ajuntament de Figueres farà visitable el refugi antiaeri de la Guerra Civil descobert al subsòl de la plaça del Gra, durant les obres que s'estan fent en aquest espai.

L'estructura, que va permetre als figuerencs refugiar-se durant els cruents bombardejos del 38, s'ha trobat gairebé intacte. El refugi, on hi cabien unes 200 persones, té una càmera principal en forma d'L (que ressegueix el contorn nord-est de la plaça) i també una galeria que comunicava amb l'asil Vilallonga.

De moment, però, encara no hi ha data per obrir el refugi. Entre d'altres, abans caldrà solucionar les contínues filtracions d'aigua que pateix (instal·lant-hi sistemes de bombeig) i adequar-ne els accessos.

El refugi antiaeri de la plaça del Gra de Figueres -del qual ja se'n tenia constància- es va posar al descobert aquesta primavera. Aprofitant les obres de reforma que s'estan fent en aquest espai, l'ajuntament, amb l'ajuda de documents de l'època, va intentar descobrir-ne les dues entrades.


Una d'elles, situada a la part nord de la plaça, estava taponada amb còdols i va aparèixer completament enrunada. L'altre, però, que es troba a l'extrem est, s'havia tapat amb rajols i runa, i encara conservava l'escala.

El gerent d'Urbanisme de l'Ajuntament de Figueres, Xavier Ludevid, explica que, un cop van entrar-hi a dins, els tècnics es van adonar que el refugi antiaeri s'havia conservat "pràcticament intacte". L'estructura subterrània, on hi cabien unes 200 persones, té una galeria principal en forma d'L, que ressegueix el contorn nord-est de la plaça del Gra.

El refugi està situat a uns 3 metres de profunditat, així no hi havia perill que els obusos el poguessin ensorrar durant els bombardejos. Cadascun dels dos braços de la galeria principal té uns 2 metres d'amplada i 2,20 metres d'alçada. Està construït amb totxanes i, segons destaca Ludevid, "té més conductors dels què prevèiem inicialment".

I és que, a més de la galeria principal, n'hi ha una altra més estreta -aquesta, de 90 centímetres- que comunicava amb l'asil Vilallonga. Avui, però, la sortida d'aquesta galeria s'ha ensorrat. Apart, també hi havia dues càmeres més (que, entre d'altres, es podrien haver fet servir per emmagatzemar aliments).

Refugi durant els cruents bombardejos

La construcció d'aquest refugi antiaeri se situa a l'any 1936, poc després de l'inici de la Guerra Civil. L'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, ha explicat però que va ser al 38 quan més vegades es va utilitzar. I és que, aquell any, va ser quan Figueres va patir els cruents bombardejos del conflicte bèl·lic.

A dins del refugi també s'han trobat diversos estris de l'època i pertinences dels figuerencs que el van fer servir. Entre d'altres, ampolles de vidre, soles de sabata, llaunes i estris de cuina o -fins i tot- part d'algun projectil. Ara, tots ells s'enviaran al Museu de l'Empordà, que els inclourà al seu fons.


Fer-lo visitable

L'Ajuntament de Figueres ja ha anunciat que la seva intenció és que el refugi antiaeri de la plaça del Gra sigui visitable. Ara bé, de moment encara no hi ha data perquè la seva museïtzació sigui una realitat. I és que, abans, s'han de superar alguns impediments. Entre aquests, les contínues filtracions d'aigua que pateix (que obligaran a instal·lar-hi un paviment de fusta i un sistema de bombeig).

"A més, també s'ha de veure de quina manera s'hi pot donar accés, perquè una part de l'escala és molt baixa; i s'haurà de matisar si allò més convenient serà fer-hi només visites guiades o bé obrir-lo al lliure accés", ha concretat l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip.

Allò que sí que ha fet l'Ajuntament, aprofitant les obres de la coberta de la plaça del Gra, és modificar el contorn de la plaça. Ara, part de l'espai públic envairà l'asfalt, que ja s'ha pintat convenientment amb franges blanques i grogues, i on també s'hi han instal·lat jardineres.

A més, el consistori també ha marcat damunt del paviment - amb pintura més fosca- tot el perímetre de l'antic refugi antiaeri. amb pintura més fosca) tot el perímetre del refugi antiaeri. "Allò que hem fet és estirar la plaça del Gra perquè, quan a principis de l'any vinent la coberta que la presideix estigui acabada, aquest sigui un nou espai de trobada i convivència dels ciutadans, que relligarà amb el centre històric de Figueres", ha conclòs Marta Felip.